A cionizmus vége

2020. február 24. 09:20

Ha a cionista politikai tervnek a mostani apartheid lett a vége, akkor egyszerűen fel kell hagyni vele.

2020. február 24. 09:20
Balázs Gábor
Mérce

„Közvetlenül a cionista ideológiából következik, hogy egy olyan Izrael, amely erre az etnicista ideológiára támaszkodik, nem elégedhet meg azzal, hogy a zsidó hegemónia számtalan jelével (zászló, himnusz, nyelv, szimbólumok stb.) teszi egyértelművé, hogy mit jelent az, hogy magát »zsidó államnak« definiálja. Etnicista karakteréből az is következik, hogy nem lehet minden lakosának, minden állampolgárának egyképpen az országa. Mi pedig nem tudunk támogatni olyan államot, amely a »zsidók állama« csupán, nem a területén élő összes emberé. Álláspontunk (Shlomo Sand kifejezésével) posztcionista: Izrael állam léte ténykérdés, a cionista terv történelmi beteljesülése, az izraeli társadalom létrejötte befejezett folyamat. Azonban ez nem jelenti azt, hogy támogatnunk kéne Izrael kolonizációs és apartheid politikáját, sőt: célunk, hogy megváltozzon Izrael államnak az etnicista (és így természetesen antidemokratikus) karaktere.

Hiszen Izrael gyarmatosító, apartheidpolitikája a megszállt területeken nem egyszerűen csak minden megszálló politikának velejárója, hanem közvetlenül következik a cionizmusból is. Izrael elősegíti a területek, természetesen kizárólag zsidók révén történő, benépesülését, de mindeddig ódzkodott ezen területek jogi értelemben vett annektálásától, hiszen akkor állampolgárságot kellett volna adni a nem zsidó lakosainak is. Ezzel Izrael állama nagyban hozzájárult a megszállt területek összetéveszthetetlen kolonialista-apartheid jellegéhez: vannak a zsidó »felsőbbrendű emberek«, és vannak a másodrendű arabok. Mondanunk sem kell, hogy a zsidó etnikai felsőbbrendűség ezen gyakorlata megfertőzte magát a »demokratikus« Izraelt is: az elnyomó sem marad érintetlen az elnyomás riasztó tüneteitől.

Egy szó mint száz: a cionizmus etnicista jellegéből következik a mai Izrael, a »zsidó állam« apartheid politikája. Utóbbi ellenzőinek ellenezniük kell immár az előbbit is – ezt is teszik szerte a világon, és persze Izraelben is. Azaz: a cionizmus véget ért. Vagy legalábbis végett kellene hogy érjen, az izraeli etnokráciával együtt. Ha a cionista politikai tervnek a mostani apartheid lett a vége: egyszerűen fel kell hagyni vele.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2020. február 25. 09:40
Folytatás: amit javasol a mércés- felhagyni a cionizmussal- az Izrael végét jelentené, mert senki nem fogja megvédeni. Az ENSZ-ben Izrael ellenségei óriási többségben vannak, az un. fejlett, demokratikus országokat pedig a vörös-zöld marxizmus megfertőzte! Izrael vagy megvédi magát, vagy nem lesz!
zakar zoltán béla
2020. február 24. 19:19
SGyuri haver?! A nyilasokról mi a véleményed, bébi+ SGyuri kiskápó 1944.(pesti utcák)/1988.CBS stúdió-cinikus mosoly! Mérce, nyet Lyércze!
zolizolizoltan
2020. február 24. 14:14
Nagyon igaza van Balázs Gábornak, de ne feledjük, Izraelben erősek a békepártiak is még akkor is, ha most nincsenek hatalmon. Nem szabad általánosítani.
Shlomo Morel, egy igaz ember
2020. február 24. 13:21
Nahát, nem is tudtam, hogy a Mérce antiszemita. Etnicizmusról, aparheidről pofázik 70 évvel a Holokauszt után. Ezzel azt sugallva, hogy a zsidók mindig is nácik voltak, tehát igazságos volt az üldöztetésü(n)k. Azt kaptuk, amit érdemeltünk. Csakhogy a zsidó "rasszizmus" nem rasszizmus, rasszista csak fehér ember lehet. Nevetséges. A zsidó nép nem maradhatott volna fenn sovinizmus nélkül, vagy nem foglalhatta volna el Palesztinát 70 éve, egyetlen organizmusként egyszerre betelepülve. A holokauszt és a környező országok ellenségessége is feljogosítja mindenre a zsidó népet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!