Új hajnal virrad Európára

2020. január 31. 08:47

A mai nap az elmélkedés és a vegyes érzelmek napja.

2020. január 31. 08:47
Ursula von der Leyen, David Sassoli, Charles Michel
Magyar Nemzet

„Amikor ma este lemegy a nap, az Egyesült Királyság több mint 45 évig tartó európai ­uniós tagsága is véget ér. A három fő uniós intézmény elnökeinek – ahogy megannyi más embertársunknak – a mai nap az elmélkedés és a vegyes érzelmek napja. Gondolatainkban megemlékezünk azokról, akik részt vettek az Európai Unió jelenlegi formájának kialakításában. Gondolunk azokra is, akik aggódva tekintenek a jövőbe vagy csalódottak az Egyesült Királyság kilépése miatt. Intézményeink brit tagjaira, akik tevékenyen részt vettek az európai polgárok millióinak életét jobbá tevő szakpolitikák kialakításában. Nem feledkezünk meg az Egyesült Királyságról és annak népéről, valamint a brit emberek kreativitásáról, találékonyságáról, kultúrájáról és hagyományairól sem, amelyek uniónk szerves részét képezték.

Mindezek a gondolatok az Egyesült Királyság iránti gyengéd érzelmünket tükrözik, amely messze túlmutat az uniónkban való tagsági státuson. Mindig nagy sajnálattal töltött el bennünket az Egyesült Királyság kilépésre vonatkozó döntése, ugyanakkor mindig maradéktalanul tiszteletben tartottuk azt. Mindkét fél számára igazságos megállapodást kötöttünk, amely biztosítja, hogy az EU és az Egyesült Királyság több millió polgára továbbra is élvezhesse jogainak védelmét azon a helyen, amelyet otthonának tekint. Ugyanakkor a jövőbe kell tekintenünk, és régi barátokként új partnerséget kell kialakítanunk. Az általunk vezetett három intézmény egymással karöltve minden tőle telhetőt megtesz majd annak érdekében, hogy sikerrel járjunk. Készen állunk az ambiciózus fellépésre.

Arról a jövőben születik döntés, hogy milyen szorosra fűzzük az EU és az Egyesült Királyság közötti partnerséget. Minden választás következményekkel jár. A személyek szabad mozgása nélkül nem valósulhat meg a tőke, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgása sem. A környezetvédelem, a munka, az adózás és az állami támogatások terén biztosított egyenlő versenyfeltételek hiányában nem nyújtható a lehető legmagasabb szintű hozzáférés az egységes piachoz. Tagállami státus nélkül nem lehet élvezni a tagállamokat megillető előnyöket.

Az elkövetkező hetekben, hónapokban és években meg kell lazítanunk néhány olyan szálat, amelyek több mint öt évtized gondos munkájának eredményeképpen ma még összekötik az Európai Uniót és az Egyesült Királyságot. Eközben pedig keményen kell majd dolgoznunk azon, hogy kialakítsuk jövőbeni együttműködésünk keretét, amelyben szövetségesekként, partnerekként és barátokként vehetünk részt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2020. január 31. 19:05
A brexitnek súlyos és végzetes tanulságai vannak, amivel az EU képtelen szembenézni.
olvaso9
2020. január 31. 18:26
Két kérdésre szívesen várnék választ. Az EU vezetőnek, bürokratáinak tiszta-e a lelkiismerete és éreznek-e személyes felelősséget a brexit miatt? Miért is ne lehetne Nagy-Britannia EU-kapcsolata ugyanolyan, mint Svájcé vagy Norvégiáé?
toef36
2020. január 31. 16:47
Megköszönhetjük a Juncker úr vezette Európai Bizottságnak... No meg persze a Németország-Franciaország-Benelux államok közötti tengelynek, a tengelyek érdekeinek...
Senye Péter
2020. január 31. 16:24
Az EU olyan mint boldogult Monarchiánk volt. Szép és jó, de hiányzik belőle azt összetartó közös identitás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!