Tájkép dróntámadás után

2020. január 04. 12:34

Remélhetőleg annyi realitásérzéke lesz Trumpnak, hogy megmarad ennyinél: egy idő után a háború fogaskerekeit nem fogja más megállítani, csak a teljes pusztulás. Abból pedig nem lesz újraválasztás. Igaz, más se nagyon.

2020. január 04. 12:34
Jerez Julio
Mandiner

Joga volt Trumpnak elrendelnie Szulejmáni megölését? Abban valószínűleg kell vitatkozni, hogy a dróncsapásnak mennyi politikai haszna volt. Abban viszont nem lehet vita, hogy egy másik állam tisztségviselőjét – még ha nehezen is lehetne makulátlannak nevezni a világ közjója tekintetében – csak úgy nem bombázhatja le de iure békeidőben egy másik állam hivatalos fegyveres szerve. Az ugyanis az állami terrorizmus határát súrolja. Azt az állami terrorizmusét, ami ellen névleg elindították a régi típusú Hellfire rakétát (azt, ami kémiai reakcióval öl, nem pengékkel).

Ezzel a rakétaindítással Trump most átlépte a Rubicont,

több szempontból is.

Innentől kezdve ugyanis az izolacionista politikája kiüresedett – hiszen aktívan beleavatkozott minimum két ország belügyébe (Irak, Irán), valamint előidézője lehet egy regionális háborúnak.

Átlépte azt a vonalat is, hogy választási évben nem keveredik nagyobb katonai konfliktusba más országokkal amerikai elnök. Ezt még a klasszikus héjának tartott George W. Bush sem tette meg. Egybehangzó szakértői vélemények szerint Irán nem fogja válasz nélkül hagyni az akciót, ami pedig kölcsönös válaszcsapások (célzott likvidálásoktól kezdve egymás haditechnikai eszközeinek elpusztításáig bezárólag) sorozatát fogja elindítani nagy valószínűséggel.

Az már látható, hogy rövid távon az olajpiac és közvetetten minden olajnak kitett gazdaság fogja megszenvedni a közel-keleti eszkalációt (így a kínai is, nem véletlen Peking figyelmeztetése Washington felé).

Persze, lesznek, akik – legalábbis részben – jól fognak járni: ilyen lesz Oroszország is, hiszen Irán regionális szövetséges és rivális is egyben Közel-Keleten (de leginkább Szíriában), valamint az orosz kőolaj világpiaci helyzete sokat javulhat, ha az iráni olaj még jobban kiszorul a világpiacról. Az amerikai fegyvergyártók is valószínűleg jól fognak kijönni egy háborús helyzetből.

A Rubicon után Julius Caesar de facto Róma egyeduralkodója lett – ugyan az amerikai demokráciában nehezen képzelhető el hasonló párhuzam, de Trump döntése azt is jelentheti, hogy politikusabb politikustársaival ellentétben ő úgy érzi, a modern kori Róma birtoklásért lehet hadi játékot vívni a perzsa „barbárok” ellen.

Remélhetőleg annyi realitásérzéke lesz Trumpnak, hogy megmarad ennyinél:

egy idő után a háború fogaskerekeit nem fogja más megállítani, csak a teljes pusztulás.

Abból pedig nem lesz újraválasztás. Igaz, más se nagyon.

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
golyakalifa
2020. január 04. 21:41
Nem tudom, mi a vérért nem a Közép Keletet mutatja, amit linkeltem.
golyakalifa
2020. január 04. 21:40
https://www.google.com/maps/place/Middle+East/@25.9058761,25.7970691,4z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x157ec4658142ffb7:0xa5b8320215ea72c!8m2!3d29.2985278!4d42.5509603
illiberator
2020. január 04. 19:13
Néha az államterroizmus hasznos lehetett volna, pl. Hitlert, Sztalint, Rákosit nem börtönbe kellet volna tenni pár évre, hanem agyonlőni. A világ is máshogy alakul. Ez lett volna az igazi megelőző csapás.
Senye Péter
2020. január 04. 17:13
Valahogy abból az impeachmentből is ki kell lábalni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!