Madéfalva üzenete

2020. január 08. 12:30

Kétszázötvenhat évvel ezelőtt az osztrák módszerek közé tartozott a besúgórendszer működtetése, ma a közömbösség veheti át a szerepét.

2020. január 08. 12:30
Csinta Samu
Magyar Nemzet

„Madéfalva a szabadságszeretet mártírjaira való emlékezés örök helyszíne. Annál is inkább, mert a hajdani osztrák elnyomók helyét száz évvel ezelőtt újak vették át. Az eszköztár persze csiszoltabb, egyik eleme az európai hadszíntéren való jogi hadakozás. Románia megtámadta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által benyújtott, egymillió uniós polgár aláírásával hitelesített, Minority SafePack elnevezésű kezdeményezést, amelynek célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek.

De megtámadta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésének bejegyzését is, amelynek célja a normaalkotás, azaz hogy az Európai Unió kiemelten támogassa azokat a térségeket, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő területtől. Mindkét esetben veszített.

De rendíthetetlenül próbálkozik, a 2019. július 8-án az SZNT-kezdeményezés nyilvántartásba vétele ügyében hozott határozatot is megtámadta. A nemzeti régiók ügyében hozott bírósági ítélet indoklása azonban az Európai Bíróság joggyakorlatának része lett, olyan precedens, amely jó eséllyel vezethet el a harmadik támadás ártalmatlanításához is.

Ha viszont az SZNT kezdeményezése május 7-ig nem kapja meg minimum egymillió európai állampolgár – köztük természetesen magyarországiak – aláírásos támogatását, Románia keresete okafogyottá válik. Egy sikertelen kezdeményezés bejegyzése ugyanis értelmét veszti. Még négy hónap van az egymilliós kontingens begyűjtésére, amelynek benyújtása nyomán az Európai Bizottságnak közmeghallgatást kell tartania a nemzeti régiók témájában.

Kétszázötvenhat évvel ezelőtt az osztrák módszerek közé tartozott, hogy besúgórendszer működtetésével tartóztatták le a madéfalvi megmozdulás életben maradt szereplőit, a százforintos vérdíj emberek százait juttatta a csíkszeredai várbörtönbe. Ma a közömbösség veheti át a hajdani besúgók szerepét, válhat a román nemzetállami asszimilációs törekvések szövetségesévé. Ezt is üzenik a hajdani székelygyilkosság áldozatai.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. január 08. 12:43
Neked könnyű, tilikov, a haza- és nemzetárulás, hisz ez nem a te hazád és nem a te nemzeted!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!