Ha egyszer véget ér a düh

2020. január 03. 13:06

A mostani ellenzéki oldalon vannak, akik kihívóként még mindig Gyurcsányban hisznek.

2020. január 03. 13:06
Tamás Pál
Népszava

„Az új ellenzéki politikus természetesen generációs jelenség, és nem tudjuk, milyen most, és mi nőhet még ki innen. Leegyszerűsítve: negyven éves koráig nem lepődünk meg, ha szerelmes lenne a hatalomba, ha lennének könnyen képletekbe rendezhető jövőképei, ha az akaratot mindennél fontosabbnak tartaná. És bizonyára vannak ebben a korosztályban is humanisták, akik mindenekelőtt már vagy még valamit, vagy valakiket meg akarnak érteni. Mindenesetre a hatalmat ebben az életkorban könnyebb megszerezni, negyven fölött ez már nehezebb. Nem azért, mert kezdődik a kifáradás vagy a kifulladás, hanem mert növekszik a világ komplexitásának érzékelése. Kezdődik annak megélése, hogy mindennek ára van.

De ugyanakkor feltűnik egy másik típus is: annak politikai étvágya nem múlik, és nő a politikai kíméletlensége is. Az ellenzéki elitekben egyelőre nem látom e típus markáns képviselőit. Orbán viszont kikerülhetetlenül ebbe a politikusosztályba tartozik, és van még néhány tucat ember a Fidesz vezérkarában, akik ebben követnék őt. De szerencsére nem elég jó a fogazatuk, és egyelőre nem ismerik fel, mikor hogyan kell harapni. (Egyszer, jó tíz évvel ezelőtt ültem néhány órát ezzel a második csapattal egy asztalnál. A hangulat leginkább egy gimnáziumi kirándulásra emlékeztetett. A társaságnak Orbán volt a vitathatatlan középpontja s a többiek előtte csipkedték vagy ugratták egymást, hogy neki jobban tetsszenek. De a körből senki sem lépett ki. Azóta mindenki tíz évvel idősebb lett, bizonyára az okosabbak ott is felismerik, hogy nekik is fogy az idejük. De nem ugorhatnak ki, nincs hova. A kivétel e tekintetben bizonyára Simicska volt, de annál az asztalnál ő nem is ült ott.) 

A mostani ellenzéki oldalon vannak, akik kihívóként még mindig Gyurcsányban hisznek. Ugyan nincsenek kevesen, de tovább számuk csak akkor nőne, ha hirtelen azonnal le lehetne váltani Orbánt, s más nem lenne ehhez kéznél. De hát ilyesmiről nincsen szó. S így azután a képlet adott. Az egyik oldalon létezik egy vezérfarkas, de rosszul tagolt falkával, önjáró falkatagok nélkül. Az ellenzéki oldalon negyven alatt még nem látszik, ki milyen irányban, milyen sebességgel nőhet. A negyven év fölötti ellenzékieknél nem látom, ki lenne képes újratanulni a harapásokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2020. január 04. 08:28
Lehet szubtilis elemzéseket írni, de ettől még konkrétan nem változik a helyzet: Fegyenc kíméletlen erőszakkal fog törni az áhított miniszterelnöki pozícióra, mielőtt az alkoholizmusa végképp eluralkodna rajta.
Európai téridő
2020. január 03. 19:35
Tamás Pál internáci balfax hülyelvtárs szociológus vágyvezérelt dumája OV-ék "fogazatáról" elég gáz. Gyurcsány egy vicces, csetlő-botló Pinokkióként kezdte Megyó tanácsadójaként, akit galádul megpuccsolt. A hozzá lojális média és a píárosai, kampánytanácsadói felépítették, de ez az építmény az őszödi beszéd kiszivárogtatása után nagy robajjal összedőlt - ezt ő qrta el jól, nem is kicsit, nagyon, vagy a maszopbeli intrikusai. Volna tippem rá, hogy ki(k) volt(ak) ezek. Biztos, hogy két év alatt újjá tudják ót építeni és nem valaki mást kéne kiszemelnie az internáci balfax ellenzéki hülyelvtársaknak?
ZolieM
2020. január 03. 18:06
"A szerző szociológus" A tüneteiből nyilvánvaló volt.
lofejazagyban
2020. január 03. 16:18
a vén komcsik csak elő-előjönnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!