Ez bántalmazás, nem politika

2020. január 01. 15:12

A húszas években hagyjuk magunk mögött az orbáni reflexeket.

2020. január 01. 15:12
Barabás Richárd
Facebook

„Huh, nehéz mit mondani, amikor az ember ilyen hírt kap az év utolsó napján. A független színházak ugyanis – a kormányzat megközelítésével szemben – nem valami kellemetlen kis koncok az államháztartás és a művészvilág szépséges egészén, hanem a színházi élet megújítói. A független társulatok – természetüknél fogva kötetlenebbül és merészebben kísérletezhetnek új színházi nyelvekkel és formákkal, emellett jelentős szerepet játszanak a nemzetközi kulturális kapcsolatainkban. Összekötnek minket a globális áramlatokkal. Amikor a kormányzat alattomban ilyen lépéseket tesz, akkor azzal nem csak a társulatoknak árt (nyilván nekik végtelen mértékben), hanem az egész országnak. A szellem fényét halványítja ez a lépés.

Aztán nem hagyhatjuk szó nélkül azt sem, ahogyan ez lépés megtörtént. Tipik fidesz logika, suttyomság, alattom és hazudozás. Pontosan tudjuk, hogy mivel állunk szemben, ne hallgassuk el a nevét: ez bántalmazás, nem politika.

Mi, párbeszédesek hiszünk a szó erejében. (Ezért is szeretjük a színházat.) És abban is hiszünk, hogy a modern világ nem viseli a bántalmazó, uralmi mintákat. A világ az együttműködés, a tiszta és nyílt kommunikáció irányába kell, hogy haladjon. Készen állunk rá, hogy a húszas években magunk mögött tudjuk hagyni a régi beidegződéseket, az orbáni reflexeket. Jöjjön valami új, valami más, ami eddig még nem volt. És virágozzon benne a kultúra. A mi kultúránk.

És ha már így alakult, ezzel a reménykeltő gondolattal kívánok boldog új évet mindenkinek. Független színházi barátaimnak, egykori kollégáimnak és minden alkotónak pedig üzenem, hogy ne féljetek. Közösen ki fogjuk találni, hogyan bírjuk ki ezt a vihart. Budapest frissen megválasztott főpolgármesterével, Karácsony Gergelyjel közösen, januárban bemutatjuk a független színházak és társulatok támogatására kidolgozott javaslatunkat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2020. január 03. 05:31
A pijac majd megoldja a színházak kérdését is, mint ahogy megoldotta a Ganz MÁVAG-ot is. Kínai pijac van a helyén. "-Mit adnak a Katona József színházban? -100 Ft-os atlétatrikót. "
flesh ripper
2020. január 02. 15:54
A magyar fiatalok legalja, csupa hülye fejű, csámpás, lúdtalpú, csapott vállú, nyáladzó, ferde szájú, csipás...
gacsat
2020. január 02. 14:17
Legyenek szivesek eltartani magukat a jegybevételből.
Saksafar
2020. január 02. 12:05
A gonosz fidesznek még több pénzt kéne adni olyan társulatoknak, akik minden eszközzel őket ekézik a színpadon és ezt művészetnek hívják? Ti párbeszédesek mellőzitek a legelemibb logikát is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!