Beárazni a szegregációt

2020. január 16. 08:16

Miért nem indul sokkal több per a törvényszegő közintézmények ellen?

2020. január 16. 08:16
Ujlaky András, Farkas Lilla
Mérce

„2019 szeptember közepén a Debreceni Ítélőtábla a Heves Megyei Törvényszék korábbi ítéletét részben módosítva, körülbelül 100 millió forint kártérítést ítélt meg 60 gyöngyöspatai roma gyereknek, akiket a helyi Nekcsei Demeter Általános Iskola – a Kúria korábbi döntése szerint is – etnikai alapon elkülönítve oktatott, és akiknek bizonyítottan alacsonyabb szintű oktatást nyújtott. A legalacsonyabb kártérítési összeg 350 000, a legmagasabb 3 150 000 forint.

A felpereseknek személyes költségmentességük okán csupán az alperesi ügyvéd munkadíját kellett megfizetniük, mégpedig abban az arányban, amilyenben a követelthez képest alacsonyabb kártérítési összeget kaptak. Noha jó néhányuknak ez csupán pár ezer forintos kiadást jelent, vannak olyanok is, akiknek több tízezres költségei keletkeztek.

Néhányan azonban százezer forintot is meghaladó perköltség előírást kaptak a perlési stílusában gálánsnak semmiképp sem nevezhető alperesi ügyvédi iroda felé, amely a John Grishamtől ismert amerikai mintára árasztotta magából a teleírt oldalakat. Ezek átrágása nem csupán a felperesek ügyvédeinek okozott felesleges túlmunkát, de az illiberális demokrácia gépezetét kiszolgáló jogászoktól nem idegen módon a költségvetésből finanszírozott megbízóknak is tetemes plusz kiadást jelenthetett.

A döntés jogerős, ám az ellen felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a tankerület (KLIK) és a helyi önkormányzat, amelyek ekképp a kártérítést önként nem is kívánják folyósítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. január 17. 13:00
Milyen elvek mentén lehetne sikerre vinni a hátrányos helyzetű kisebbségek, a cigányság felzárkóztatását? http://egyvilag.hu/temakep/069.shtml#p16
rantarcrough
2020. január 17. 12:23
M︆︆︆o︆o︆︆︆X︆︆︆︆︆i︆︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
u.cserkész
2020. január 17. 10:41
Az én városomban is hatalmas szegregáció működik. A legjobb egyházi iskolában (óvodától az érettségiig) talán, ha 1-2 cigány gyerek tanul. Aszongyák, azért, mert a felvételi beszélgetésen a cigány gyerekek nem tudják produkálni a minimális viselkedési/tanulmányi színvonalat. Hová jut el ez a világ.:-)
őrnagyőrnagy
2020. január 17. 10:29
Ujlaky úr, járj elől jó példával, költözz le Gyöngyöspatára, a "sorra", az unokáidat pedig írasd be a szegregálatlan patai suliba. Hitelesebb lesz utána a véleményed.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!