A foglalkoztatással kapcsolatban is csúsztat a miniszterelnök

2020. január 11. 12:22

30 éves csúcson van a foglalkoztatás szintje. Ez azonban az eddig kedvező világgazdasági folyamatoknak köszönhető.

2020. január 11. 12:22
LMP
MTI-OS

„Orbán Viktor csütörtöki sajtótájékoztatóján azzal büszkélkedett, hogy 30 éves csúcson van a foglalkoztatás szintje. Ez azonban az eddig kedvező világgazdasági folyamatoknak köszönhető. Az utóbbi hónapokban viszont a gazdasági növekedés lassulására lehet számítani, aminek jelei már itthon is mutatkoznak: az autóiparban megjelent bizonytalanság miatt év végén alig indultak el a bértárgyalások, majd egy elbocsájtási hullám kezdődött.

A multiknál történő leépítéseken kívül a kormány arról sem beszél, hogy a gazdaság bizonyos területeinek és a társadalom normális működését már a nagy munkaerőhiány veszélyezteti, aminek egyik oka, hogy a multik érdekében alacsonyan tartott bérek és a bizalom hiánya miatt százezrek mentek külföldre munkát vállalni.

Valójában nagyon komoly strukturális problémák vannak a gazdaságban, amit az is mutat, hogy a szegényebb megyékben nemhogy csökken, hanem nő a munkanélküliség. A munkaerő-hiány csökkentésére nem Ukrajnából kell munkásokat idehozni, hanem hazahívni a külföldi magyar munkavállalókat. Ehhez komplex intézkedések szükségesek. Nem elegendő csak a minimálbért emelni, nagy hangsúlyt kell fektetni az oktatásra, a helyi gazdasági döntéseket előtérbe helyező szakoktatásra és szakképzésre. Támogatni kell a mobilitást és a gyermekes nők munkaerőpiacra való visszatérését. Élhető környezet, biztonságos jövőt kell Magyarországon teremteni.”

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2020. január 13. 09:43
olyan mákosak ezek a patásék, hogy nekik mindig kedvező világgazdasági folyamatok vannak. sose akar begyűrűzni a válság. bezzeg szegény peches szakértőék. nekik még válság se kell, hogy begyűrűzés legyen. biztos azért van, mert jó szakemberként elébe mennek az eseményeknek, ne kelljen évekig előre aggódni miatta.
konfucius
2020. január 13. 00:00
"30 éves csúcson van a foglalkoztatás szintje. Ez azonban az eddig kedvező világgazdasági folyamatoknak köszönhető." Az LMP egyelőre még parlamenti párt. De ez kizárólag Schiffer András korábban elvégzett munkájának köszönhető.
gacsat
2020. január 12. 15:02
Nektek semmilyen világgazdasági környezet sem kedvező.
pildar
2020. január 12. 01:25
Ha csak a kedvező világgazdasági helyzet miatt ilyen alacsony a munkanélküliség akkor a sppanyoloknál olaszoknál görögöknél miért nem ugyanolyan alacsony?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!