Ellopott gyermekkorok balladája

2019. december 19. 10:13

Szürreális és végtelenül ostoba kép, amit Greta Thunberg a vonat padlóján ülve üzenget.

2019. december 19. 10:13
Bayer Zsolt
Bayer Zsolt
Magyar Nemzet

„Ül Greta Thunberg a vonaton, viszi hazafelé bőröndben az ellopott gyerekkorát. Helyesen járunk el, ha kimerevítjük ezt a képet, ezt a szürreális és végtelenül ostoba képet, hogy megnézhessük majd harminc év múlva az elmúló idő jeges cinizmusának nagyítója alatt. Jó lesz majd megnézni. Jó lesz majd nevetni. Mint amikor visszagondolunk olykor kamaszkori önmagunkra, a koszlott farmerdzsekink hátuljára nagy gonddal felrajzolt békejelre, szimatszatyrunk (van-e, ki e nevet nem ismeri?) ábráira és a baboskendő halálos komolyságára.

»A nagyvárosi benzingőzben születtél, / úgy hívnak, motorizált nemzedék. / Biztosítótű és bőrnadrág, / életed csak rohanás, hajsza a pénz után, hej!« (Beatrice: Motorizált nemzedék)

Szerencsés esetben, ha visszapillantunk, már rendelkezünk az önreflexió képességével, s csak arra nem fogunk választ kapni sohasem, vajon miképpen viszonyítható mindez Hans Castorp zarándoklatához. S hogy azokat, akik nem tudnak semmit Hans Castorp zarándoklatáról, azokat elegendő-e szeretnünk vagy feltétlenül meg is kell őket értenünk? Nem tudom és nem tudom. Csak azt tudom, hogy soha nincsen semmi új a nap alatt. Minden új nemzedék viszi a hátán saját ellopott gyerekkorát, csak annyi változik, hogy egyre nevetségesebb az egész.

Ül Greta Thunberg a vonaton, a »túlzsúfolt német vonat folyosóján, a földön«, körülötte a nagy csomagok, a terhek (Ah! Minő szimbólumok!), és Greta Thunberg messzire néz. Abba a messzeségbe, ahol már nincsen más, csak világmegváltás mint kéjes álom. »Nincs kéjesebb álom az autoriter, erőforrásrabló, etatista politikai hatalom számára, mint az érzelmi hullámokon több – és persze reflektálatlan, tehát az érdekek alapján szabadon eltéríthető – beavatkozásért tüntető, önmagát egyszerre a jóért küzdő erőnek és a hatalmat forradalmian számonkérőnek tekintő tömeg.« (Benkő Balázs: A moszkvai olimpia csuda vidám mulatság. Mandiner, 2019. december 17.)

Aztán Greta Thunberg átül az első osztályra, a számára fenntartott, foglalt helyére. Erről a Deutsche Bahn levele értesít: »Kedves Greta, köszönjük, hogy minket, vasutasokat támogatsz a klímaváltozás elleni harcban. Örülünk, hogy szombaton az ICE 74-es vonatával utaztál, amely száz százalékban környezetbarát elektromossággal működik. Szebb lett volna, ha arról is beszámolsz, hogy csapatunk milyen barátságosan és kompetensen gondoskodott rólad az ülésednél az első osztályon.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2019. december 20. 20:57
Bayer!Te meg Huth,Bencsik,Apáti,Bencsik,Ferencz Orsolya,stb hívjátok meg a műsoraitokba Hadházyt,Szélt ,Tordait,Gyurcsányt,Gréczit,Schneidert,Donáthot meg a többit és szembesítsétek a gazdasági ,média és egyéb tényekkel. PL:az utóbbi években nincsenek körbetartozások, asokkal több föld van művelve mint 10éve,meg hogy a földek többségén nem nagyvállalkozók gazdálkodnak,részletesen elemezzétek hogy csökken az államadósság,,hogy teljesen abszurd médiadiktatúráról óbégatni,nincsenek kórház,iskola,posta,stb bezárások,emelkedik az átlagbér,stb,stb. Ne saját magatoknak magyarázzatok a médiátokban saját fanatikus szavazóitoknak.És beszélni kell a kényelmetlen ügyekről is,mert azért vannak bőven anyagi furcsaságok,ezt kár tagadni,sőt bűn tagadni.És beszélni kell arról hogy a tanárok 80%-a elégedetlen veletek teljesen jogosan mert nagy el van cseszve az oktatás minden szinten-óraszám,követelmény.stb.És sajnos a stadionépítésekről is kell beszélni szakmai és anyagi szempontokból is,mert bűn tagadni hogy ott minden rendben van.Bayer!Azt azért be kéne látni hogy hibáitok is vannak anyagilag és emberileg is.És a korrupcióról is kell beszélni.Én tudom hogy jóval kisebb mint a balosok alatt de már 9éve ti kormányoztok,és az internetnek köszönhetően a szavazók titeket azonosítanak a korrupcióval,és sosem válaszoltatok sok alaptalan vádra ,így teljesen jogosan hiszik azt sokan hogy ti sokkal korruptabbak vagytok mint az elődeitek.
galancza
2019. december 20. 20:38
Bayer!Jókat írsz,meg a fideszes újságírók többsége is jókat ír és igazakat de totálisan el vagytok tévedve.Rengeteg szavazót nem azok a témák foglalkoztatnak amik titeket.Elszaladt mellettetek a vilgág.Sajnos rohantok a verségbe.A 30 alattiak 90%a,a 30-40 közöttiek 70%-a a 40 50 közöttiek 60%-a,és az e felettiek 50%-a fészbukon,instagramon,yutobon egyéb internetes forumokon él.És nem a Fideszes netes világot olvassák.Bayer!Ti önmagatoknak írtok,és a saját fanatikus rajongóitoknak.Elvesztettétek a kapcsolatotokat a szavazók többségével.És ezt nem vagytok hajlandók látni.És sajnos döbbenetesen nagyképűek,gőgösek,pökhendiek lettetek.Nem csak a magánszférában de rengeteg állami fenntartású munkahelyen,intézményben rendkívül rossza hangulat.És ebben Ti vagytok a bűnösök.Én Fidesz szavazó vagyok és maradok mert tudom hogy ennél csak rosszabb jöhet.Minden körülmények között beikszelem a Fideszt de könnyen lehet hogy közben elhányom magam.És nem a jónéppel van a baj.Nagyon primitiv dolg a részetekről hogyha valaki kritizál benneteket akkor elintézietek azzal hogy az h.lye.Bennetek van a hiba.Fájdalamas leírmon de megértem azokat akik nem hajlandók rátok szavazni.Nagyon primitív lett a médiátok.A Fidesz nagyon sok jó dolgot csinált de ezt nem ilen formában kell közölni,hanem bele kell menni a vitákba az ellenzékkel.A röhej az hogy nem lenne olyan nehéz h.lyét csinálni belőlük.Szánalmasak vagytok ahogy nem mertek velük vitatkozni.Van még 2.5 a választásokig.Még meg lehet fordítaani a dolgot de ahhoz rengeteg önkritika kéne.Tragikus hogy mennyire nem látjátok a veszélyt.
BőröndÖdön
2019. december 20. 19:58
Zsozsó,harmatgyenge vagy...:)
Venn
2019. december 20. 17:20
A gyerekkor ellopásáról ugyan mit tud ez a Szívó Szál Aktivista (SSA)?? Csak egy példa: 10 éves voltam 1960-ban, amikor egy Kárpáti Kamill nevű himlőhelyes arcú tszcs agitátor egy héten át minden éjjel ott ült a konyha asztalunknál. Követelte, hogy 80 éves nagymamám mondjon le 3 hold földecskéjétől (az életéről), édesanyán legyen tsz tag. engem simán pofon vert, édesapámat nem hagyta aludni, pedig reggel 5-kor indult munkába vonattal. Azután győzött az állatja. De nekem soha többé nem imponált az úttörő mozgalom, a Kádár név hallatán ma is rossz érzés fog el Tudom, hogy korosztályom gyerekkora szörnyű volt, de voltak JÓ szüleink, akik szerettek, védtek és nem bocsátottak árúba, mint Grétát a szülei!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!