Címerállatunk, a Zöldike

2019. december 27. 22:23

A sasok tömegesen tiltakoznak a nevük és küllemük megcsúfolása miatt. A Fradi futballistáinak Zöld Sasokként emlegetése csapta ki náluk a biztosítékot.

2019. december 27. 22:23
Tibor Tamás
Népszava

„A sasok tömegesen tiltakoznak a nevük és küllemük megcsúfolása miatt. A Fradi futballistáinak Zöld Sasokként emlegetése csapta ki náluk a biztosítékot. Egyúttal javaslattal is élnek: a megfelelőbb Zöldike titulust ajánlják. Utóbbiak is a madarak osztályába tartoznak, de a verébalakúak rendjébe és a pintyfélék családjába soroltatnak. Apró magvakkal táplálkoznak. Önismeretük birtokában eszük ágában sincs a légtér uralásáról, kisebb-nagyobb állatok zsákmányolásáról delirálni. 

Ez a kis ornitológiai gondolatfutam ötlött fel bennem, amikor nemrégiben megszokottan, de ezúttal is mély szomorúsággal szembesültem az FTC labdarúgóinak az Európa Ligából történt kiesésével. Egy harmincvalahányezres bolgár kisváros együttese foglalta el a nagyon óhajtott helyünket a legjobb harminckettőben, és gyűrte zsebre az ezért járó százmilliókat. Egy balkáni vidéki kiscsapat megelőzte egy több mint másfél milliós főváros legnépszerűbb, politikailag, kormányzatilag, anyagilag elöl-hátul támogatott tizenegyét. Tegyük még hozzá, hogy mindez a második számú európai klubtorna keretében történt. Bajnokcsapatunk ugyanis az elitcsoportból már az előjátékok során kipottyant, no nem a Real Madrid, hanem a Zágrábi Dinamó ellen.

Most tapasztalhattuk, a vigaszág is megugorhatatlan akadálynak bizonyult számukra. Legyünk tárgyilagosak. Az európai futball nagyhatalmak kizárólagosan uralják a fő színpadot. A második vonalban azonban korántsem ez a helyzet. Az itteni harminckettek között Ausztriát négy, Portugáliát három klub is képviseli, de találunk ciprusi, román, dán, görög, svéd résztvevőket is. Tao-özön, stadionépítési járvány, központi-állami megsegítés nélkül, alapvetően a saját lábra hagyatkozva. Vagy éppen ezért? Tévedhetetlenül tudják ugyanis, hogy teljesíteni kell, mert különben nem lesz fedezet környezetük átlagát jócskán meghaladó javadalmazásukra, és akár a napi nyolcórás kemény munka is fenyegetheti őket.

A magyar futball tartós nihiljét számos tényező okozza. Azonnal szakmai okok sorjáznak. Milyen színvonalú hazai szakemberképzés folyik, miféle követelményszint érvényesül ott, ha foci korifeusaink szinte kizárólag külföldi edzőkben látják a nemzetközi eredményesség zálogát? Súlyos problémát jelez az is, hogy a nem kevés közpénzzel megszórt, évtizede működő akadémiai rendszerünk eleddig képtelen volt akár egy olyan játékost kibocsátani, aki érdemben felkeltette volna egy európai topcsapat szerződésbe torkolló érdeklődését. Sőt a hazai klubok is százával foglalkoztatnak külföldi tucatjátékosokat. Netán azért, mert utánpótlás nevelésünk, akadémiai képzésünk színvonala még a szerény hazai igényszintnek sem felel meg? Vannak azonban olyan – minden bizonnyal rosszindulatú, alaptalan - vélekedések is, mely szerint a játékosimport anyagi ösztönző rendszere sokkal hatékonyabb, mint hazai játékosok nevelésével bíbelődni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2019. december 30. 16:07
Az alig 40 ezer lakosú Lichtenstein, a Föld 6. legkisebb állama, leckét adott az orbáni rettenetnek, mégpedig úgy, hogy az utolsó 15 percben emberhátrányban játszottak. A svájci másodosztályban játszó FC Vaduztól frankón kikaptak 2-0-ra. Ezzel a sikerrel 2015 után először van ott az Európa-Liga harmadik körében a Vaduz. Ennyi volt a magyar csodacsapatnak, elbúcsúztak Európától. Tényleg, látta a vaduzi vereséget a Nagyfőnök? Élőben. Nem? Mire olyan nagyon finnyás, hogy csak világbajnoki és Bajnokok Ligája döntőkre röpköd el? Oda is hiába, mert a nagy szakértő a pénzünkön kívül semmit nem tud hozzátenni a magyar focihoz. Pedig ő aztán mindenhez (is) ért. …és akkor rajtunk röhög a világ, főleg Európa, mert azért azt az Unióban is tudják, hogy a magyar korrupció, a lopás, csalás része a labdarúgás is. Ami azért van, hogy kivegyék belőle a lehető legtöbb milliárdot maguknak a csókosok. Egyre inkább látszik, hogy a sport csak ürügy, mert mi történt az elmúlt években? Az orbáni időszak legnagyobb galádsága, ami itt foci címén történik. És ezt a keresztény álszent maffiát nem az emberek, nem ellenzék és civilek árulják el Európában, hanem éppen ezek a talptól fejig állami milliókkal felékszerezett labdarúgók a vezetőikkel és a miniszterelnökkel együtt. Még arra is gondoltam, mi lenne velünk, ha valami csoda folytán olyan szintű lenne a labdarúgásunk, mint az angoloké. Aztán rájöttem: 1. Munka nélkül ez nem fordulhat elő. 2. Akkor máshonnan lopnának a maffiózók. 3. Különben pedig semmire nem mennénk vele, ha közben hárommillió ember éhezne. 4. Magyarország (foci)jövőjére csak Orbán Viktor kiállítása után lenne remény.
DrPepper
2019. december 30. 13:00
Ki a faszom ez a fodballszakértő, akinek a Ludo-Fradi után egy hónappal később esik le a tantusz, hogy itt most lehet egy kicsit taózni?
Aerion
2019. december 29. 10:51
Tudod ki a címerállatotok, te kommunista fosadék? A böszme.
balsors
2019. december 28. 13:38
Címerállatnak maga is jó lesz a libásoknál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!