Az LMP jobbkanyarja morális és stratégiai kudarc

2019. december 21. 13:49

2018-ban jobbkanyarral próbálkozni a rossz helyzetfelismerés iskolapéldája.

2019. december 21. 13:49
Tálos Lőrinc
Mérce.hu

„Nos, az első szó, ami az ember eszébe jut, az az alkalmatlanság. 2018-ban jobbkanyarral próbálkozni a rossz helyzetfelismerés iskolapéldája. Amikor a Fidesz lépte meg ugyanezt, akkor épp a jobboldal volt katasztrofális, hitét vesztett és megosztott állapotban, egy elvesztett választás után. Jelenleg a kormánypárt helyzete stabil, a hirtelen helycserék a pártok népszerűségi listáján pedig az ellenzéki oldalon történnek. Azt se felejtsük el, hogy hiába igaz az a tétel, hogy az MSZP és a DK történelmi okokból nem képes a csalódott fideszesek, a leszakadók megszólítására, szemben az új, hasonló terheket nem hordozó formációkkal, ha ebből arra a következtetésre jutunk, hogy gyáván és ötlettelenül kell másolni a Fidesz üzeneteit, vagy alkalmazkodnunk kell a témáikhoz.

Nem csak a helyzetfelismerés téves tehát, de a stratégia is. Bevándorlásellenességben ma senki sem lehet hitelesebb a kormánypártnál. Egy ellenzéki párt már akkor belesétál a csapdába, amikor bizonygatni kezdi, hogy eltérő álláspontja nem azonos azzal, hogy migránsokat telepítene a szomszédba, mert ekkor észrevétlenül alkalmazkodni kezd a kormánypropaganda által felállított keretekhez.

Meg sem próbálni magyarázkodni, sőt inkább azt bizonygatni, hogy patent ugyanazt gondoljuk, mint a kormány, viszont már pont olyan, mintha azzal az üzleti tervvel nyitnánk egy harmadik kocsmát a faluban, hogy kettőnek is milyen jól megy.

Nem beszélve arról, hogy lehet ugyan változtatni egy párt irányvonalán, de azért nem túl sűrűn. Amíg a 2018-as választásokon az MSZP-DK(-Együtt) összesítve szavazatokat vesztett a 2014-es összefogás eredményeihez képest, addig az LMP-nek sikerült növelnie a listán rájuk szavazók számát. Emögött nem nehéz felfedezni azt az okot, hogy Szél Bernadett alkalmas volt a baloldali szavazók megszólítására. A kormánynak egy gyenge balkanyar utáni éles jobbra rántása viszont törvényszerűen ahhoz vezetett, hogy az LMP lesodródjon az útról. A párt újonnan megszerzett szavazói joggal érezhették azt, hogy cserben hagyták őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2019. december 23. 18:55
LMP nincs, nem számít. Ahogy a Mozgalom sincs. Egyes emberek nézik a fizetési utalásaikat.
Európai téridő
2019. december 23. 09:20
Ej, te lépcsőházi bölcs szerző!
atila68
2019. december 22. 14:07
Ennek is az Internacionálé a csengőhangja.
luisbathhelena
2019. december 21. 19:01
Ja, mert a Jobbik balkanyarja milyen jól bejött... Szerintem 2022-ben egyik se lesz parlamenti párt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!