Az év, amikor sokat veszítettünk, de még többet nyertünk

2019. december 18. 19:33

A konzervatív értelmiségieket kiszorítják a közbeszédből hazánkban.

2019. december 18. 19:33
Roger Scruton
The Spectator

„Milyen tanulságot vonhatok le ebből az epizódból azon kívül, hogy a konzervatív értelmiségieket kiszorítják a közbeszédből hazánkban? A Times egyik szalagcíme arról tájékoztatja az olvasót, hogy »fehér felsőbbrendűségről tett kijelentéseim« miatt bocsátottak el kormányzati pozíciómból; a parlamentben a lovagi címtől való megfosztásomat követelik »iszlamofób, antiszemita és homofób megszólalásaim« miatt – és így tovább –, az ilyen dolgok természetszerűleg megkérdőjelezik a hűségemet a hazám és a párt felé, amelynek annyi energiát szenteltem az elmúlt több mint ötven évben. Idetartozom? – kérdezem. A felfedezés, miszerint prominens toryk is úgy gondolják, hogy nem, megrázó dolog. De van egy jó oldala. Támogatólevelek egész sorát kaptam szerte a világból, ami kicsit olyan érzés, mintha a saját temetésemen elhangzó beszédeket hallgatnám, csak közben van lehetőségem bólogatni. Ha véletlenül az emigráció mellett döntenék, a Le Figaro támogatókampányt szervez mellettem. 

De ez a valódi áprilisi katasztrófára emlékeztet. A Le Figaroban leróttam tiszteletemet a Notre-Dame-tűz kapcsán a város előtt, melynek művészete és irodalma folyamatos inspirációt jelent a számomra első, tinédzserkori látogatásom óta. »​​​​​​​Ahogy az angyal ígérte a tetőn,« – írom – »​​​​​​​a Notre-Dame feltámad majd. Feltámad majd a városáért, amely unikális maradt a modern fővárosok között, mindig önmaga maradt attól fogva, hogy Európa szíve volt, azokban az időkben, amikor a világ a feje tetejére állt, egészen napjainkig, amikor emlékezteti megzavarodott kontinensünket arra a lelki örökségre, amit nem tagadhat le«. Vajon csak jámbor remény marad-e ez, vagy Emmanuel Macron posztmodern világnézete hagyja majd Európát annak lenni, amit számunkra jelent? Ez a kérdés megmozgatta a politikát a kontinensünkön ebben az évben, mégis kevesen vannak azok, akik felismerik a jelentőségét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Asztapaszta
2019. december 20. 14:05
Aztán gyurcsótány nak mije van te szerencsétlen, kis kunyhóban él szegény??? Ráadásul olyan villában, amit annak idején a zsidóktól elzabráltak, ott verd a nyálad, eszetlen bolsi, aztán te mersz még oroszbarátozni, nélkülük nem lettetek volna Kádár elvtárssal az élén Magyarország vérszopói, igy elfelejteni a "jó tettet" ejnye bejnye. Menj már vissza a jó édes komcsi anyukádba vissza, és neked meg egy Hadházyt, barom
tolan
2019. december 19. 19:30
A kommunistáknak 'kuznyecov', 'tilikov' és mások az előretolt helyőrségeik! Csak az a baj, hogy le vannak öntve vörös trágyalével és búzlenek - nagyon!
Nobilis de Karatna
2019. december 19. 13:13
A "liberalizmusnak" nevezett Émille DURKHEIM-féle társadalmi ANÓMIÁT ugyanúgy kell eltakarítani a föld felszínéről és a társadalom minden szegletéből, mint a nácizmust és a bolsevizmust! Ez meg is fog történni!
Pelso j.
2019. december 19. 08:27
"hagyja majd Európát annak lenni, amit számunkra jelent" Számotokra....?:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!