50 milliárd hiányzik a kasszából

2019. december 02. 11:20

Ennek a hiányzó 50 milliárdnak a kigazdálkodására fővárosi szinten nem sok esélyt látok. Interjú.

2019. december 02. 11:20
Karácsony Gergely
Karácsony Gergely
mfor.hu

„Az összellenzéki együttműködés nagyon jól működött a kampány alatt, de azóta egyre szélesebb repedések jelentek meg az együttműködés falán, például a budafoki, csepeli, pesterzsébeti önkormányzatoknál. 

A kampány alatt fegyelmezetten együttműködő pártok továbbra is lojálisak a közös ügy iránt és velem is. Nekem ezért minden nap meg kell dolgoznom, amit meg is teszek. De ami a kerületekben történik, azért a kerületi polgármesterek felelnek. 

A fővárosi szekrényekből estek már ki csontvázak?

K.G.: Ipari mennyiségű szerződést kell átvizsgálnunk. Most kezdünk hozzá a cégek átvilágításához, amelynek nyomán eldől, hogy melyik társaság élére kell új vezetőt keresni. Az biztos, hogy a két holdingot, a városüzemeltetésit és a közlekedésit meg szeretnénk erősíteni. Az előbbi, a BVH vezérigazgatói pályázatát csütörtökön ki is írtam, a cégek vezetőit majd az új vezérigazgatóval együtt választjuk ki. A gazdasági társaságok többségénél szerintem vezetőcsere lesz. Várhatóan a BKK élére is új vezetőt keresünk. 

A BKK első vezetőjét, Vitézy Dávidot megkeresték már ez ügyben?

Kevés nála alkalmasabb ember lehet erre a posztra, örülnék, ha pályázna.


Fontos kampányígéret volt a Liget-projekt leállítása. Egyelőre nem tűnik úgy, hogy megtorpant volna. A fővárosi beruházások viszont elakadni látszanak. A hármas metró ügyében hosszú várakozás után eredményt hirdettek, de a Lánchíd esetében nem. Mikorra várható ez? Az ajánlattevő cégek sokkal többet kértek, mint amennyivel korábban számolt a főváros. Honnan teremtik elő a hiányzó összeget?

K:G.: Jogos kérdés. Az új városvezetés eleve örökölt 150 milliárd forint adósságot, amelyre mint azóta kiderült, további 50 milliárd rakódik. Hiányzik ugyanis 20 milliárd a Lánchíd felújításához, 10 milliárd a hármas metró büdzséjéből és 20 milliárd az állatkert befejezéséhez. Erős kezdés. A Lánchíd csaknem kétszer annyiba kerül, mint amennyi pénz rendelkezésre áll. Mivel a rekonstrukció nem halogatható tovább, megpróbáljuk újragondolni a felújítás tartalmát, illetve megnézzük, hogy miképpen kapcsolódik ez a rakpartok és az alagút felújításához. De újra kellene gondolni a híd funkcióját is. Első körben az ajánlati kötöttség kitolása mellett döntöttünk, hogy ki tudjuk találni, hogy lefújjuk ezt a tendert és más műszaki tartalommal írunk ki egy újat, vagy megpróbáljunk plusz forrásokat bevonni. A hármas metró esetében nincs mozgásterünk, muszáj befejezni, bár nem vagyok meggyőződve róla, hogy valóban ért ez az arculati kezelés annyit, mint amennyibe kerül, és amilyen terhet jelent a városnak a vonal lezárása. Ide a tartalékkeretből toltunk be pénzt. Komoly fejtörést jelent az állatkerti biodóm, amelynek a befejezéséhez még 20 milliárd hiányzik. Az első közgyűlési döntés értelmében a Liget-projekt keretében új építkezés nem indulhat. A Zene Háza megépül, a Néprajzi Múzeum befejezéséről viszont még egyeztetnénk. Ennek a hiányzó 50 milliárdnak a kigazdálkodására fővárosi szinten nem sok esélyt látok. ”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 254 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bukik a Zorbán
2019. december 03. 20:10
Még csak egy hónapja kerültek hatalomra a szélsőségesek, és máris 50 milliárd hiányzik a kasszából... Nem semmi. Csak akkor minek kellett egy rakás alpolgármester, meg Drazsé, Kálmán és a többi léhűtő milliós fizetésért? Mármint fejenként és havonta....
fogas paduc
2019. december 03. 19:14
Kedves karigeri! belőled az értelmen kívül a hozzáértés hiányzik. ja, miért kellett Zuglóban adókat emelni?
pumuklik
2019. december 03. 19:10
Bazd+ karigeri, akkor miért neveztél ki annyi alpolgármestert?
csicseriborso
2019. december 03. 15:49
A Fővárosi Közgyűlés következő ülésén a felügyelőbizottsági tagságokon osztozkodhat az ellenzéki holdudvar. Több tucat pozícióról dönt a Fővárosi Közgyűlés következő ülésén – írja az Index. A portál példaként megemlíti a DK-s Vágó Istvánt, aki például a BKV Vasúti Járműjavító Kft. felügyelő bizottsági tagja lehet decemberben. Vágó ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy eredeti végzettségéhez még közelebb is van a cég tevékenységi köre, mint a televíziós műsorvezetéshez, mivel vegyészmérnökként végzett, ráadásul gépészetet is tanult. Az ismertebb nevek között ott van még Vásárhelyi Mária, aki eddig szociológusként és közvélemény-kutatóként tevékenykedett, de most a színházi élet ismerőjeként is bemutatkozhat, ugyanis jelölt lett a József Attila Színház Nonprofit Kft. felügyelő bizottságának elnöki pozíciójára. A régi szocialista és szabaddemokrata politikusok sorát folytatva megtalálhatjuk a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. felügyelő bizottsági tagjelöltjeként az SZDSZ egykori fővárosi frakcióvezetőjét, Bőhm Andrást és a Budapest Film Zrt. felügyelő bizottsági tagjelöltjeként pedig Hegyi Gyulát, az MSZP korábbi pártelnökét is. A korábban éhségmenetelő és magát az esztergomi Suzuki-gyár kerítéséhez odaláncoló MSZP-s Komjáthi Imre is pozícióhoz juthat. Ha a Fővárosi Közgyűlés megszavazza, akkor ő lesz az elnök a Budapest Esély Nonprofit kft. felügyelő bizottságában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!