Nem csupán Britannia hullik szét. Európa is.

2019. november 06. 22:54

Az EU stabilitása évtizedekig három pillérén nyugodott: Németországon, Franciaországon és Nagy-Britannián.

2019. november 06. 22:54
Martin Kettle
The Guardian

„A Brexitet, a mostani brit választás központi témáját is e széleskörűbb fragmentációnak az egyik tüneteként kellene kezelnünk, nem pedig egy brit pszichodrámaként. Végülis a Brexit nemcsak jelentős mennyiségű pénztől és hatalomtól szabadítaná meg az EU-t, hanem destabilizálná is. Ahogy az MI6 korábbi feje, John Sawers mondta, az EU stabilitása évtizedekig három pillérén nyugodott: Németországon, Franciaországon és Nagy-Britannián. Világosak a következmények, ha az egyik lábat kirúgjuk. 

A Brexit nem bénította meg az EU-t. Az EU válasza az összetömörülés volt a széthúzás helyett. Végülis egy évtizeddel ezelőtt épp a német kancellár, Angela Merkel mondta, hogy Európának, tekintve a világszinten kis népességét, kivételesen keményen kell dolgoznia, hogy megőrizze globális versenyképességét, miközben fenntartja a világ legnagyvonalúbb jóléti rendszereit. Ez most is így van. Minden, amit Merkel akkor mondott, még igazabb ma, miközben a globális környezet – a kereskedelmi háborúkkal, megnövekedett migrációval és egyenlőtlenséggel – még meg is nehezíti mindezt. 

Ennek fényében nem lehet eltúlozni a 2019-es választás jelentőségét mindenekelőtt Nagy-Britannia, de jelentős részben Európa többi része számára is. 1989 álma talán jött és elmúlt. A Brexit egyike azoknak a dolgoknak, amelyek ezen álom naiv változatainak végét jelentik. A 21. századi világban, amely fölött az európaiak egyre kisebb hatalmat gyakorolnak, az európai országok – a mégoly periférikusak is, mint Nagy-Britannia – aránytalanul függenek majd Európa közös békéjétől, közös kereskedelmétől, közös értékeitől, közös biztonságaitól és még számos gyakorlati kapcsolatattól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
schulraugue
2019. november 08. 10:46
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
szandi-mandi
2019. november 07. 19:59
Nem csak egy éve, még most is azt mondom, nem lesz brexit. Mert az túl nagy léket ütne az EU-n. Az, hogy Anglia 1-2 % GDP növekedést veszít, az nem tétel. Az EU presztízse, varázsa tűnne el. Ami után következne az EU erodálódása. Majd a szétesése. Nah, ezt nem engedhetik meg maguknak. Ezért akárhányszor hosszabbítanak, csak vonják már vissza a kilépési nyilatkozatot. És ezen nem változtat, hogy a franciák külön érdeke ma már: az angoloktól való szabadulás. De ez is kevés, nem egyes kis vagy nagy tagállamok külön érdeke diktál. Nagy-Britannia szétesése folyamat, hosszabb távú, nem mostanában lesz.
sztd
2019. november 07. 10:10
Nagy-Britannia szekere már 20 éve is kifele állt az EU-ból, ezért a Britek távozása nem jelent törést. Törést a keleti tagállamok nyugat felől destruktívnak, kelet felől evidensnek tűnő eltérő hozzáállása jelent. Szétesés viszont nem lesz. Jelenleg a keletiek túl csórók, később pedig egymáshoz fognak szokni, a szemléletek közöledni fognak egymáshoz.
Aerion
2019. november 07. 10:04
A nyugati marxizmus uniós Európája nem Európa, mert nem képviseli Európa nemzeteinek érdekeit. A nyugati marxisták Európájának szét kell hullania, hogy a nemzetek Európája élhessen. Ezt természetesen ezek is tudják, emiatt történik minden. Sorsdöntő, történelmi időket élünk, és a lényeg még hátravan, nem kerülhető el a konfliktus a kommunistákkal. Ők nem lépnek hátra, mi sem tehetjük. Acélozza meg mindenki a szívét és a lelkét. Harcolnunk kell ellenük. Ezek az idők jönnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!