„Alkalmas embert alkalmas feladatra”: Handó Tünde felbukása az Alkotmánybíróságra

2019. november 04. 17:21

Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt.

2019. november 04. 17:21
Vig Dávid
Vig Dávid
hvg.hu

„Az alkotmánybíráskodás vége?

Jogvédő szervezetek 2015-ben kimutatták, hogy az Alkotmánybíróságot megszállta a kormányzati politika. Az Alaptörvény és az Alkotmánybíróságra vonatkozó törvények módosításával, az új tagok egypárti jelölésével és megválasztásával az Alkotmánybíróság döntései jellemzően a kormányzati érdekeket képezik le, így az Alkotmánybíróság elvesztette valódi ellensúly funkcióját.

2019. júniusában, amikor az Alkotmánybíróság az Alaptörvénnyel összhangban lévőnek találta a hajléktalanság kriminalizációját, végleg bebizonyította, hogy képtelen a kormánypárti politikai akarattal szembefordulni. Kíváncsian várjuk, hogy a bírósági vezetőként szabálytalanságokat elkövető Handó Tünde mennyiben lesz képes az Alaptörvény legfőbb őreként működni, amikor azt kell majd megvizsgálnia, hogy egyes szabályok mennyire sértik a jórészt a férje által írt Alaptörvényt. Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt.

Öröm az ürömben

Handónak, amennyiben alkotmánybíróvá választják, nem töltheti ki elnöki mandátumát, és le kell mondania az Országos Bírói Hivatal vezetéséről. Ez lehetőséget adna a kormánytöbbségnek arra, hogy kijavítsa azt, amit 2012-ben elrontott, és működőképes igazgatási modellt vezessen be a bíróságokon. Jogvédő civil szervezetek, valamint az alkotmányjogász szakértőkből álló Velencei Bizottság már 2012-ben felhívták a figyelmet arra, hogy az OBH elnöke kezében túlzott hatalom összpontosul. A megoldás az, hogy érdemi ellenőrzési jogköröket kell adni a bírói önkormányzatiságot kifejező Országos Bíró Tanács kezébe, és olyan modellt kell létrehozni, amelyben a hatékony igazgatás és a bírói autonómia védelme egyszerre érvényesül, és amely képes ellenállni a bíróságokra egyre jobban nehezedő politikai nyomásnak. Komoly a veszélye azonban annak, hogy az elmúlt években követett gyakorlatához hasonlóan, ezt a helyzetet a kormánytöbbség arra használja ki, hogy tovább erősítse a kormányzat befolyását egy független intézmény, jelen esetben: a bíróságok felett.

A szerző az Amnesty International Magyarország igazgatója.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2019. november 04. 22:06
Az alkotmánybíróság is egy fideszes kifizetőhellyé silányult...:(
balsors
2019. november 04. 21:53
Az 56-os és 2006-os sortüzek a mai napig büntetlenül maradtak, ez az ország szégyene.
nyugalom
2019. november 04. 20:07
Ez a kis féreg most azt hiszi, hogy okos?
Sumi
2019. november 04. 19:54
"Jogvédő szervezetek 2015-ben kimutatták" Ennek annyi hitele vagy relevanciája sincs, mint a "brit tudósok kimutatták" kezdetű híreknek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!