A Progresszív Szlovákia-SPOLU magyar jelöltjeivel kampányoltam Komáromban!

2019. november 08. 09:50

Ez a pártszövetség arra hivatott, hogy mindenkit képviseljen, akik hisznek a közös értékeinkben.

2019. november 08. 09:50
Donáth Anna
Facebook

„Tegnap Komáromban vettem részt a Progresívne Slovensko és a SPOLU eseményén, ahol bemutatták a pártszövetség magyar jelöltjeit és magyar nyelvű programját. Februárban parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában, és hasonló a dilemma ott is, mint Magyarországon: egy sokszor maffiaszerűen működő, korrupt kormányzó párt áll szemben egy dinamikus, tiszta, friss erővel. A Progresszív Szlovákia és a Spolu koalíciója nemrég a pozsonyi polgármesterválasztást is megnyerte, idén márciusban pedig az ő jelöltjük, az emberi jogi aktivistából lett politikus, Zuzana Čaputová lett a szlovák köztársasági elnök.

Már amikor az esemény előtt beszélgettem a jelöltjeikkel, és ahogy beszélgettek egymással, észrevettem, hogy milyen természetességgel váltakoznak a nyelvek – magyar, szlovák, angol szavak, akár egy beszélgetésen belül. De a témák ugyanazok, és azonos értékeket vallunk: egy olyan európai politikai közösséghez tartozunk, akik egy haladó, egységes és erős Európában szeretnének élni.

Ugyanezt éreztem, amikor fél éve először kikerültem az Európai Parlamentbe, és megismertem a Momentum európai szövetségeseit: hogy bár sok nyelven beszélünk, az EU pont arról szól, hogy meg kell találnunk azt a közös nyelvet, amit mindannyian értünk.

Az eseményen arról beszéltem, hogy komoly változásra van szükség a magyar-szlovák viszonyban. Mindkét ország kormányainak komoly felelőssége van abban, hogy idáig fajult a helyzet. Mind a magyar, mind a szlovák kormány túl sokszor fordult a nacionalizmus felé, ezzel lehetetlenné téve az olyan megoldásokat, amelyek úgy szolgálják a magyar kisebbségek érdekeit, hogy közben nem kell úgy érezniük magukat, hogy nem egyenrangú tagjai a szlovák közösségnek.

Elmondtam azt is, hogy pontosan olyan pártokra van szükség Szlovákiában is, akik szerint Szlovákia nem kevesebb, hanem több lesz attól, ha a magyar kisebbségek gondolatai, céljai és értékei is képviselve lesznek – anélkül, hogy egymásra ellenségként, ellenfélként tekintene szlovák és magyar.

A Progresszív Szlovákia és a Spolu ezt pontosan érti: ezt jelzi a magyar platformjuk léte, a magyar jelöltjeik, a magyarra lefordított programjuk, és az is, hogy a kettős állampolgárság tiltását nagyon rossz, a magyarok és szlovákok közötti árkokat feleslegesen mélyítő intézkedésnek tartják. Ők lehetővé tennék a magyar kisebbség számára, hogy magyar állampolgárok is maradhassanak – míg Orbán szövetségese, Robert Fico bármikor rájátszik a magyarellenességre, ha érdekei úgy kívánják.

Lehetővé tesszük egy másik állampolgárság felvételét olyan személyek számára, akiket igazolható családi és személyes kapcsolatok fűznek a másik országhoz

Ez a pártszövetség arra hivatott, hogy mindenkit képviseljen, akik hisznek a közös értékeinkben, akik hisznek abban, hogy a kulturális különbségek gazdagabbá tesznek, nem pedig elválasztanak minket.

Közös, történelmi felelősségünk, hogy Szlovákia és Magyarország barátok legyenek. A magyar-szlovák kapcsolatok jövője olyan pártokon fog múlni, mint a Progresszív Szlovákia, a SPOLU és a Momentum Mozgalom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pierre
2019. november 09. 14:25
Kihallgatják a Ripost és az Origo főszerkesztőjét a Donáth Annát lejárató cikkek ügyében. https://hvg.hu/itthon/20191109_Kihallgatjak_a_Ripost_es_az_Origo_foszerkesztojet_a_Donath_Annat_lejarato_cikkek_ugyeben
harcimarci
2019. november 09. 13:46
"... és az is, hogy a kettős állampolgárság tiltását nagyon rossz, a magyarok és szlovákok közötti árkokat feleslegesen mélyítő intézkedésnek tartják. Ők lehetővé tennék a magyar kisebbség számára, hogy magyar állampolgárok is maradhassanak – míg Orbán szövetségese, Robert Fico bármikor rájátszik a magyarellenességre, ha érdekei úgy kívánják...." Hát lehidalok. Beszéld ezt meg Dobrev harcostársaddal, miért rendezett ellene népszavazást Gyurcsány nevű férje miniszterelnökként. és miért vonult ki a DK és az mszp, annak parlamenti megszavazásakor! Vagy ebben az esetben is ha nem tudták megakadályozni, most titeket küldenek, hogy álljatok az élére és sajátitsátok ki az eredményt az ellenzéknek? Vastag pofabőr kell ehhez, ez nem vitás... Ha meg hirtelen a haladó progresszivek harca lett a szabad nyelvhasználat, esetleg most kampányolj ellene Ukrajnában...
EMM195
2019. november 08. 23:22
Gondoltuk, ribike...
akiaki
2019. november 08. 21:49
zsidótól mit vársz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!