A parlamenti elnyomás kiteljesedése

2019. november 19. 11:25

Nem más ez, mint az ellenzék elnyomása a kormánytöbbség által, ami megengedhetetlen.

2019. november 19. 11:25
Bauer Tamás
Facebook

„A Fidesz képviselői benyújtották az ún. országgyűlési törvény módosítását. Egyfelől a képviselői jogok durva korlátozásáról van szó, amikor az országgyűlési képviselők állami intézményekbe való belépését kötik előzetes bejelentkezéshez és az intézmény hozzájárulásához, másfelől a képviselőkre kiszabható szankciók súlyosbításáról. Az előbbi esetben nyilvánvaló, hogy miről van szó, az utóbbi azonban bővebb elemzést kíván.

Szögezzük le: annak testtel való megakadályozása, hogy az ülésvezető elnök elfoglalja helyét az elnöki pulpituson, kétségkívül nem helyénvaló dolog, az Országgyűlés működésének meg nem engedhető akadályozását jeleni. (Először ezt a Jobbik alkalmazta a földtörvény szavazásának megakadályozására, másodszor az ellenzéki pártok együttesen az ún. rabszolgatörvény szavazása ellen.) Az ilyesmivel szemben nyilván demokratikus parlamentekben is ellenintézkedéseket tesznek. A magam részéről az olyan látványos akciókat, mint a feliratok felmutatása, a bekiabálások, a felszólalásoknál alkalmazott szemléltetés, a sértő kifejezések használata egyáltalán nem tekintem a működés akadályozásának. Az előbbinél tehát elfogadható az ellenintézkedés, az utóbbinál szerintem nem.

További kérdés, hogy lehet-e az ellenintézkedés szankció. Ez iránt komoly kételyeim vannak akkor is, ha a szankciókra sokféle külföldi példát lehet felhozni, és ezt a törvényjavaslat indoklásában meg is teszik. Az országgyűlési képviselők önállóak, egyenjogúak, a választóktól nyerték felhatalmazásukat arra, hogy az Országgyűlésben jelen legyenek, ott a házszabály szerint felszólaljanak és szavazzanak. A képviselői tiszteletdíj annak alapja, hogy ezekkel a jogukkal élhessenek. Ezeket a jogaikat a többi képviselő nem veheti el tőlük, egyik képviselőtől sem.

Nem véletlenül írtam az országgyűlési működés testtel való megakadályozása esetében ellenintézkedést, és nem szankciót. Az ülésvezető az országházi személyzet vagy akár az országgyűlési őrség révén megakadályozhatja a rendet sértő képviselőt a rend megsértésében, intézkedhet a működés feltételeinek helyreállítására, ez adott esetben elfogadható. A képviselők kitiltása vagy tiszteletdíjuk megvonása viszont elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan volt ennek eddigi mértéke is. Nem véletlen, hogy az Európai Bíróság rendszeresen a képviselők javára, az Országgyűlés elnökével illetve többségével szemben ítélt ezekben a tiszteletdíj-megvonásai ügyekben.

Mindezek általános megállapítások. A mi esetünkben azonban nem egy-egy képviselő és a többség közötti konfliktusról, hanem ellenzéki képviselők és a házelnök illetve az annak döntését megerősítő kormánytöbbség konfliktusáról van szó. Az Országgyűlésnek mint a demokratikus államrend alapvető intézményének lényegével, kormányoldal és ellenzék együttélésével ellentétes, ha abban a kormánytöbbség rendszeresen szankciókat alkalmaz egyes ellenzéki képviselőkkel, illetve általában az ellenzékkel szemben. Nem más ez, mint az ellenzék elnyomása a kormánytöbbség által, ami megengedhetetlen. Amit most tesz a Fidesz, az ennek az elnyomásnak a megkeményítése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. november 22. 08:59
Követelem, hogy a magyar Parlament ÁLLITSA FEL ÉS VISSZA: 1.) A PELLENGÉR; 2.) A SZÉGYENKETREC; 3.) ÉS A DERESREHÚZÁS ÉS 25 BOTÜTÉSSEL "CSAPATÁS" INTÉZMÉNYÉT! E BÜNTETÉSEKET DR.KÖVÉR LÁSZLÓ HÁZELNÖK ITÉLJE MEG, ÉS A KOSSUTH TÉREN HAJTASSÉK "AZ" VÉGRE. 4.) KÖVETELEM, HOGY AZ ELSŐ ILYEN MÓDON MEGBÜNTETENDŐ BŰNÖSÖK: TORDAI BENCE, HADHÁZI ÁKOS ÉS SZABÓ TIMEA KÉPVISELŐK LEGYENEK! 5.)A BÜNTETÉS VÉGREHAJTÁSA NYILVÁNOS LEGYEN! PFÚJOLÁS ÉS KÖPKÖDÉS A MEGBÜNTETENDŐK IRÁNYÁBA' LEGYEN MEGENGEDETT! A BÜNTETÉS VÉGREHAJTÁSA ELLEN FELLEBEZÉSNEK, "JOGORVOSLATNAK" HELYE NEM LEHET.
ondiabind
2019. november 21. 04:02
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
szabadhajdu
2019. november 20. 18:07
Lónak a faszát Bauer elvtárs. Így jó?
Bástyaelvtárs
2019. november 20. 10:14
Száz %ig egyetértek Bauerrel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!