Ostrompszichózis és nyilas terror

2019. október 25. 07:39

Nem célszerűbb-e inkább tömegpszichológiai szempontból elemezni az ostrom és a nyilas terror időszakát?

2019. október 25. 07:39
Pelle János
Neokohn

„Hetvenöt év telt el Budapest ostroma és a fővárosi nyilas terror dühöngése óta. Ideje lenne eddig figyelemre nem méltatott források alapján, új megközelítésben tárgyalni huszadik századi történelmünknek ezt a sötét és zavaros fejezetét. Budapest 1944-45-ös ostroma egyike volt a leghosszabbaknak a második világháború folyamán. Persze, attól is függ, honnan számítjuk az ostrom időszakát. 1944 november 3-tól, amikor az első szovjet páncélos megjelent a főváros határában, vagy december 25-étől, amikor bezárult az ostromgyűrű.

Ha az első dátumból indulunk ki, akkor 102 napig tartott a harc, ha az utóbbiból, akkor 52 napig. Figyelembe kell azonban venni, hogy a németek Szálasi Ferencet és a nyilasokat azért segítették hatalomra 1944 október 15-én, mert Horthy proklamálta Magyarország kilépését a világháborúból, és a szovjet hadsereg már átkelt a Tiszán, és megindult Budapest felé. Vagyis ekkor már küszöbön állt az ostrom, és Hitler az utolsó politikai szövetségesét használta fel, hogy »féken tartsa« a főváros lakóit.

Budapestnél hosszabb ideig ostromolta a szovjet hadsereg Breslaut, Königsberget (77 napig) és Varsót (60 napig). De a magyar főváros volt az egyetlen, melyben több, mint százezer zsidó is átélte az ostromot, részben a Szálasi-kormány által felállított gettóban (mintegy 70 ezren), részben pedig azon kívül, különböző helyeken bujkálva (ezt a számot 30-40 ezerre becsülik). A nácik és a nyilasok a zsidóságot ellenségnek, a szovjet hadsereg szövetségesének tekintették. Propagandájuk ezt már évek óta sulykolta, és a magyar közvélemény jelentő része hitelt adott a bűnbakképző vádaskodásnak.”

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2019. október 26. 09:33
Szívesen olvastam volna az egész cikket, de a link nem működik.
navis praetoria
2019. október 26. 00:15
"Nem célszerűbb-e inkább tömegpszichológiai szempontból elemezni az ostrom és a nyilas terror időszakát?" De, ez teljesen evidens. Budapest ostroma a gyűrű bezárulása után szó szoros értelmében apokaliptikus helyzetet teremtett, kaotikus állapotokkal. A II. vh egyik leghevesebb város ostroma volt, állandó tüzérségi tűz közben, heteken keresztül folyó elkeseredett kűzdelemmel házról-házra. A harcokban sok tízezer ember esett el. A nyilas vezetés elvesztette az ellenőrzést fegyveres csoportjai fölött. Az apokaliptikus hangulatot a végletekig fokozták a szovjet hadsereg korábbi rémtetteiről szóló híradások. Goebbels pl. naplójában megjegyezte: "Ma együtt ebédeltem a nyilas kormány egyik miniszterével. Elmesélte, hogy milyen atrocitásokról értesültek a magyar hatóságok, amikor bejutottak egy, a szovjetektől visszafoglalt magyar városba. A történetek hallatán a vér megfagyott az ember ereiben". Budapest ostroma alatt ennek megfelelően horrorpszichózis uralkodott. Ráadásul korabeli beszámolók szerint a gettó falain vörös csillagos, sarló-kalapácsos, "lógni fogtok", stb. feliratú graffitik voltak. Az "inkább hős egy pillanatig, mint rabszolga egy életen át" plakát nagyon találóan jellemezte a nyilas pártgyűlések hangulatát.
Box Hill
2019. október 25. 16:08
Bűnbakot Weizmann képzett: Chaim Weizmann, a Zsidó Világkongresszus elnöke New York-i beszédéből, 1942. december 3-án: „Nem tagadjuk, és nem félünk annak bevallásától, hogy ez a háború a mi háborúnk és a zsidók felszabadulásáért folyik. … A mi frontunk, a zsidóké, erősebb, mint minden más front együttvéve. Ehhez a háborúhoz mi nem csak a pénzügyi támogatásunkat adjuk, amelyen az egész háborús termelés alapul. Ehhez a háborúhoz mi nem csak a teljes propaganda gépezetünket adjuk, ami a morális energiát szolgáltatja a háború folytatásához. A győzelem garanciája túlnyomórészt az ellenséges erők gyengítésén alapszik, ahogy a saját országaikban, az ellenállás útján semmisítjük meg azt. Mi vagyunk a Trójai Faló az ellenség várában. Az Európában élő zsidók ezrei jelentik azt az alapvető tényezőt, amely az ellenség megsemmisítéséhez vezet. Ott a mi frontunk egy tény és a legértékesebb hozzájárulás a győzelemhez.”
catalina9
2019. október 25. 14:08
). A nácik és a nyilasok a zsidóságot ellenségnek, a szovjet hadsereg szövetségesének tekintették." micsoda felfedezés... „Ebben a »demokrata« rendszerű országfoglalásba betört a szabadkőműves ifjúsági szervezet, a Galilei kör, amely a nemzetrágalmazás és nemzetbomlasztás legtipikusabb intellektuális fegyvereivel már a teljesen baloldali országhódítást készítette elő. A pesti egyetemek türelmetlen, fölényes, mindent mindenkinél jobban tudó csontkeretes intellektueljei, a háború kellős közepén a felmentettség kellemes állapotában a pacifizmus jelszavait, a haladó schöngeist szellemet, az antimilitarizmust dobták be a közvéleménybe.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!