Jutalom a kurdoknak

2019. október 22. 13:00

Ismét bebizonyosodott, hogy a történelemben, politikában nincs olyan, hogy hála, becsületesség, könyörületesség, csak érdek.

2019. október 22. 13:00
Kuti János
3szék

„A kurdok (miként a mór) megtették a kötelességüket, a kurdok mehetnek. Amerika legfőbb szövetségesei voltak Szíriában az Iszlám Állam (ISIS) elleni harcban. A szíriai kurdok több mint tízezer emberük életét áldozták fel, most ezért »hálából« Amerika finoman hátba szúrta őket. Ismét bebizonyosodott, hogy a történelemben, politikában nincs olyan, hogy hála, becsületesség, könyörületesség, csak érdek.

És jótett helyébe jót soha ne várj! Miért is foglalkoznának a kurdokkal az amerikaiak, ha az Egyesült Államoknak nem nagyon érdeke továbbra is a térségben maradnia, mert aránylag kevés ott az olaj, és miután legyőzték az ISIS-t, nincs is szükségük rájuk. Persze, a globális nagyhatalmak, melyeknek mégiscsak érdekükben állt az ISIS legyőzése, szép szavakkal azért még támogatják a kurdokat, akik most a védekezésre összpontosítva szélnek, azaz Európának ereszthetik az általuk elfogott iszlamista terroristákat. Ezek majd ha Földközi-tengeren át Európába érnek, esetleg kurdoknak adják ki magukat és elkövethetnek néhány terrorcselekményt, amíg kiderül róluk, hogy kik is valójában. Törökországban a becslések szerint 20 millió kurd él. Akiktől – valószínű az önrendelkezés wilsoni elvei alapján – az első világháború végén, miután a Lausanne-i békeszerződést aláírták, elvették Kurdisztán megteremtésének lehetőségét, hogy aztán három ország is önrendelkezzék velük. Törökország, Szíria és Irak.

Legjobb lenne, ha a kurdok, miután kiharcolták magukat és nincs többé szükség rájuk, egyszerűen eltűnnének a három ország mindegyikéből és a Föld felszínéről is, így nem okoznának mindenféle nemzetközi bonyodalmakat. Ebben sietett segítségükre Törökország, mikor megtámadta az általuk is lakott Észak-Szíriát. Törökország az országban élő kurdot nemcsak nemzetbiztonsági tényezőnek, hanem potenciális terroristának is tekinti, s nem akarja, hogy határa mellett Szíriában is kurdok éljenek. Eszerint bánik a magukat kurdnak tartó állampolgáraival. Azok viszont megalakították a Kurd Munkáspártot, amelyik szintén nem fukarkodott államellenes terrorcselekmények elkövetésével. A mostani török támadás után az Amerikai Egyesült Államok rögtön és szemforgatóan tiltakozni kezdett, akárcsak az Európai Unió tagországai is. A törökök szintén rugdalóznak az uniós tagországok tiltakozása miatt, mert szerintük az EU ez ügyben tanúsított hozzáállásával terroristákat »vesz védelmébe«.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tolan
2019. október 23. 14:02
Kuti Úr! Maga hülyeségeket beszél és nem nagyon érti, hogy miről van szó! (Megjegyzem, hogy kurdból is legalább annyiféle van, mint erdélyi magyarból, vagy lett románból!) Hogy mi is az a Kurd Munkáspárt idemásolok egy Wikipédia-bejegyzést: "A Kurdisztáni Munkáspárt vagy Kurd Munkáspárt (kurdul: Partiya Karkerên Kurdistan, röviden PKK) 1978-ban jött létre Abdullah Öcalan vezetésével, mint török elnyomás ellen harcoló kurd gerillaszervezet. 1984-től egészen a mai napig kisebb-nagyobb összecsapásokkal a PKK fegyveres harcot vív Törökország ellen a kurd jogokért és az egyenlőségért. A pártot többek között az Egyesült Államok, Törökország és 2002 májusa óta az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti. 2011-ben összesen 35 terrorcselekményt követtek el, amivel a világ 9. legaktívabb terrorszervezete. És idemásolom a DK-s parasztsághoz fűzött saját bejegyzésemet: "Parasztok (DK, CDU-frakció, stb.). Nagyjából elmondom az Orbán képviselte török-konstellációt! A török-szír határtól el kell távolítani a kurd nacionalistákat (akik terror szervezetként vannak nyilvántartva, mind az EU-ban, mind az USA-ban)! Pusztán csak azért, hogy a török kormány megkezdhesse egy olyan infrastruktúra építését szír területeken, ahová visszatelepítheti a szír menekültek (nagyjából 3,5 millió ember) egy részét. Ezt támogatja Orbán és ehhez próbál EU-segítséget összehozni! A török gazdasági potenciál kifulladóban, vagyis a szír menekülteket már nem tudja megfelelően tartani! Tehát vagy lakótelepeket épít, segítséggel, a török-szír határon, hogy a menekülteket visszatelepíthesse oda! Vagy a nagyjából 3,5 millió menekültet "szabadjára engedi", akik nyilvánvalóan Európa felé veszik az irányt! Erre mondja a miniszterelnök, hogy a magyar határ szerb oldalán menekültek tömegei és a magyar oldalon a védelmi szervek "feszüljenek egymásnak", ez senkinek sem lehet az érdeke, kivéve a DK-t és kivéve az egyéb európai parasztokat." Nagyjából ez az 'igazság'!
Akitlosz
2019. október 22. 16:51
"Ismét bebizonyosodott, hogy a történelemben, politikában nincs olyan, hogy hála, becsületesség, könyörületesség, csak érdek. " Akkor éppen ideje lenne már nem meglepődni ezen.
packó_
2019. október 22. 14:52
Nagyon helyes, hogy a szerződ párhuzamot von az erdélyi magyarok és a kurdok helyzete között! Pontos leírás!
olajfa1
2019. október 22. 14:36
Ott is az I.vil. háb utáni "határvonalak és azok megmásíthatattlansága okozza a problémákat, mint annyi sok más kelyen is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!