'56 hősei nem a legyőzöttségre emlékeztek

2019. október 24. 08:58

Akkor sem kellett bonyolult magyarázkodásba kezdeni arról, miért rossz a diktatúra.

2019. október 24. 08:58
Donáth Anna
Facebook

“A forradalmat ‘56-ban leverték, de akik nekem elbeszélték, mi minden történt, ki volt Nagy Imre, Losonczy Géza és a nagyapám Donáth Ferenc, '56 számtalan hőse, nem a legyőzöttségre emlékeztek. Életüket és szabadságukat elvették, de a hitük az ember és a nemzet méltóságában máig eleven. Miképp az igény is: ne kelljen többé senkinek szégyenkeznie azért, hogy e földön jött a világra.

Nekünk vannak egyszerű, megöröklött szavaink arról, hogy milyen otthonra vágyunk. Olyanra, ahol a szabadság, a tisztesség és a szeretet irányít. 1956-ban sem kellett bonyolult magyarázkodásba kezdeni arról, miért rossz a diktatúra, miért nem akarunk bezárva élni a gaz hatalom gyűlölettel teli, országnyi tömlöcében. 56 hősei egy lyukas zászlót emeltek a magasba, és ebben az egyszerű gesztusban benne volt minden, ezt értette meg az ország és ez tette felelőssé és együttérzővé e néphez tartozókat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Biivisz
2019. október 25. 10:03
Annácska! Magácskának még nem szóltak, hogy október 13-a óta nincs diktatúra Magyarországon. Nem kell semmilyen zászlót emelgetni, csak össze kell fogócskázni, meg a zurnák elé járulni és lám-lám, a fidesz is verhető! Ennyi!
tolan
2019. október 25. 10:02
Ma már talán lehet őszintén beszélni az 1956-os eseményekről! Ezek két, jól elkülöníthető részre oszthatók: Az egyik: népfelkelés és forradalom, amelyet az egyetemi ifjúság és antikommunista oktatóik, a fiatal munkásság és értelmiség egy része robbantott ki október 23-án, ami a regnáló kormány bukásához vezetett! A másik (és most tessék jól figyelni!): mikor a kommunista hatalom rájött, hogy ennek fele sem tréfa, és a forradalmároknak, felkelőknek nincs megfelelő vezetője, ráküldött a forradalomra jó néhány egykori kommunistát (Nagy Imrét és társait, köztük a Donáth nagypapit), akik a felkelők számára is elfogadhatók voltak! Ezek néhány nap múlva megalakítottak egy reformkommunista kormányt, két megtévesztett kisgazda vezető (Tildy és Kovács) részvételével. A dolgokat, a fegyveres ellenállást ezek úgy alakították, hogy később a kommunistáknak és a szovjeteknek temérdek okot szolgált a forradalom véres leveréséhez és a megtorlásokhoz... Amely folyamatban ők is aztán mártírrá váltak... Hogy ez a két szál teljesen összefonódott: ebben a hitben éltünk nagyon sokáig! Nem véletlen, hogy az antikommunisták számára a forradalmi ifjúság jelenti az igazi hősiességet! Míg a kommunisták Nagy Imrében és társaiban látják a forradalom hőseit.
crydog
2019. október 24. 23:14
Ha itt diktatúra lenne már lámpavason lógnál apáddal együtt. Addig örülj amig nincs.
noge
2019. október 24. 20:57
Nem hiszek neked Anna. Egy felforgató vagy, akármennyire negédesen szólalsz meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!