Orbán és az európai dráma – le kell írni az adósság felét?

2019. szeptember 03. 09:05

Salvini megszégyenülése és az új kormány felállása kedvező hír Olaszországnak, a magyar kormányfőnek már kevésbé.

2019. szeptember 03. 09:05
Káncz Csaba
Privátbankár

„A francia és a német külügyminiszter erősíteni akarja az EU helyét a világban, ezért azt javasolja, hogy a külpolitikában a jövőben többségi alapon döntsenek, vagyis hagyjanak fel az egyhangúság elvével. »Migráncsozni« sem lehet majd olyan vehemenciával, hiszen az EU az elkövetkező öt évben jóval komolyabban veszi majd külső határainak védelmét és kiterjedtebb párbeszédet akar folytatani a témában Líbiával és Törökországgal. Orbán számára felettébb kellemetlen hír »harcostársának«, Matteo Salvininek látványos felsülése, ahogyan Christian Strache vesszőfutása is Ausztriában, akinél az ügyészség két hete házkutatást tartott.

Salvini megszégyenülése és az új kormány felállása kedvező hír Olaszország stabilitása szempontjából. Viszont messze nem jelent garanciát arra vonatkozóan, hogy a krízist Róma maga mögött hagyta. Komoly esély van ugyanis arra, hogy Salvini az EU-ellenes lázadás tényleges vezetőjeként középtávon akár abszolút többséggel.

Salvini mostani ellenzékbe vonulása ugyanis azt jelenti, hogy másoknak kell végrehajtaniuk a 23 milliárd euróra becsült megszorítást a jövő évi olasz költségvetésben, hogy az megfeleljen az EU stabilitási paktumának. Az elkövetkező időszakra nem jó előjel, hogy a Liga harcias vezetője már most Merkel és Macron bábjának nevezi az új kormányt. Olaszország most mintha újrajátszaná a 2011 őszén alakult Mario Monti vezette technokrata kormány drámáját, amely 530 napig bírta a reformképtelen ország élén.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2019. szeptember 03. 13:17
Ne igyál már előre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!