Harkályok és üres bölcsők

2019. szeptember 06. 07:30

Európa az üres bölcsők kontinensévé vált, míg Afrika és Ázsia országait a népességnövekedés állítja kihívások elé.

2019. szeptember 06. 07:30
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Ezzel a ma már közhelynek számító megállapítással indokolta Novák Katalin a harmadik alkalommal megrendezett Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében, hogy a demográfia 2019-ben már nem csupán egy ügy a sok közül, hanem a legfontosabb közös ügyünk.

Közhely, de igaz a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár állítása, hiszen tény, hogy az emberiséget ma egyszerre jellemzi, egyben veszélyezteti a túlnépesedés és a népességfogyás. A világ kettészakadt: az ENSZ adatai szerint a világ népességének 46 százaléka él olyan országban, ahol a termékenység már nem éri el az egyszerű reprodukcióhoz szükséges szintet, azaz a 2,1-es teljes termékenységi arányszámot, további 46 százaléka olyan térségben, ahol ez a mutató közepes mértékű, és nyolc százaléka olyan országban, ahol a nők életük során több mint öt gyermeknek adnak életet. A huszonegy legmagasabb termékenységű ország közül tizenkilenc Afrikában található, Európában viszont egyetlen ország sem éri el a népesség biológiai fenntartásához szükséges születésszámot. Ahol mégis nő a populáció, az kizárólag a jelentős (nem kis részben illegális) bevándorlásnak és a más kultúrájú, életformájú migránsoknak a befogadó társadaloménál jóval magasabb termékenységének a következménye.

Mintha Európában elfelejtettük volna vagy tudatosan negligálnánk azt az Orbán Viktor tegnapi beszédében is hangsúlyozott ősi igazságot, hogy az emberi élet véges, ezért az őskortól a legutóbbi időkig természetes és általános volt, hogy az emberek felnőve megpróbáltak életük evilági folytatásáról gondoskodni. Ezt úgy hívták, hogy családalapítás és gyermekáldás. A kormányfő szerint mivel régen ezt még mindenki tudta Magyarországon, nem is tartottunk soha demográfiai konferenciákat, mert azt gondoltuk, a harkályt nem kell biztatni, hogy kopácsoljon. Azonban nagy változás történt: a népességfogyás, ami általános európai jelenség, és ami bennünket sem kerül el. Hozzátette, mivel a politikai konfliktusok és háborúk idézték elő a népességfogyást, ezért a megoldást is a politikának, az erőteljes állami szerepvállalásnak kell megtalálnia.

Orbán Viktor tömören bemutatta a nemzetközi konferencia résztvevőinek a 2010 óta folytatott magyar családpolitika szellemi alapjait, a családtámogatási modell fő elemeit és – idehaza jól ismert és elismert – eredményeit. Kiemelte, hogy bár sok mindent tett a kormány, és sokat haladtunk előre, a fordulópontot akkor érjük majd el, ha a családtámogatási rendszernek köszönhetően a gyermeket vállalók garantáltan jobb életszínvonalon élnek, mintha nem vállaltak volna gyermeket. Mint mondta, ennek eléréséhez még jó néhány év kitartó munkájára lesz szükség.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2019. szeptember 07. 06:57
Érdemes megfontolni, mekkora szerepe lehet az előzetes oktatásnak, a családi életre való felkészítésnek, ha a haszid zsidók erre igencsak odafigyelnek. Ők ismerik a magas gyermekszaporulat titkát, és az egyik "titkuk" a gyerekek felkészítése a későbbi szülői szerepre. "A williemsburgi haszidista lányiskolában nem is viszik túlzásba az oktatást. A vallási előírások biflázása, valamint a feleség-, és anyaszerepre nevelés állnak a középpontban. Deborah-nak ez kevés, de kilátásai nem túl rózsásak" https://konyvtacsko.blog.hu/2018/08/02/bortonben_a_vilag_kozepen "a köreikben általánosan elterjedt nagycsalád-modell eredményeképpen létszámuk robbanásszerűen gyarapszik: az 1948-as 30 ezerrel szemben létszámukat ma 800 ezerre becsülik, ami a zsidó lakosság 15 százaléka. A népességnövekedés körükben évi 6 százalék, míg az izraeli átlag 1.8 százalék." https://www.szombat.org/politika/izraeli-ultraortodoxok-szellemi-iranymutatok-vagy-eloskodok "a nők még mindig képesek az életük folyamán átlagosan úgy 13 gyermeket szülni" " A 13 gyerekes haszid anyukák" https://www.szombat.org/hagyomany-tortenelem/volt-egy-belzi-haszid-lany
áfonya
2019. szeptember 06. 16:27
Az új mandíner szar.
áfonya
2019. szeptember 06. 16:23
Angi megint üldögélt a himnusz közben..... Kínában járt Európa hóhéra, remegése elkerülése végett ismét ülőhelyet kellett biztosítani számára..... A német himnusz és katonai tiszteletadás köszöntötte Angela Merkelt a kínai fővárosban csütörtök reggel. A német kancellár Li Ko-csiang kínai miniszterelnök meghívására érkezett Pekingbe. A nagy hőség is bezavart, ezért egy árnyékos székkel kínálták meg Merkelt, hogy ne remegjen be. Fura nyavalyában szenved , keresztények himnusza alatt rá jön a reszkető frász....Szimuláns vénasszony . https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=Eu7RrdeIO0M
Csomorkany
2019. szeptember 06. 14:20
Az tuti. Manapság egy gyereket se tesznek Európában bölcsőbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!