Forintos alapon

2019. szeptember 26. 07:09

A gyengébb forint az emberek hétköznapi életét nem befolyásolja jelentősebb mértékben.

2019. szeptember 26. 07:09
Kiss Gergely
Magyar Nemzet

„De mi lesz jövőre? – jött a következő kérdés, mire a válasz: vélhetően visszaerősödik az árfolyam a 300 forint közeli sávba. A sapkás kolléga érezhette, hogy ide ennél is több kell, és újabb drón- és rakétatámadás lehetőségét vetette fel Szaúd-Arábia ellen, de ez sem akart hatni. Amikor pedig Vértes András azt is kimondta, hogy a devizahitelek forintosítása miatt nem okoz nagy bajt a gyenge forint, az exportáló cégek pedig jól is járnak, akkor tudni lehetett, hogy itt ma nem terem babér. A riporter mesterterve ezúttal nem működött, de búcsúzóul még hozzátette, hogy mindig örömmel beszélget Vértes Andrással, noha őszinte mosolyra most nem tellett.

És valóban. Amíg a devizahitelek forintosítása előtt az adósok népes tábora az árfolyam mozgásától retteghetett, amíg hónapról hónapra nőttek a törlesztőrészletek, amíg azt sem tudhatták, hogy végül mennyit kell visszafizetni, addig bizony óriási fenyegetést jelentett a forint mozgása. Az emberek joggal tarthattak attól, hogy elvesztik otthonukat, ráadásul olyan mértékű volt a devizahitelek állománya, hogy az az egész gazdaságra veszélyt jelentett. A balliberális kormányoknak is tartaniuk kellett volna a tömeges fizetésképtelenségtől, de vezetőik nem féltek ettől, semmit nem tettek a baj elhárításáért, ellenben csődközeli helyzetbe irányították az országot. Az Orbán-kormány, amikor elhárultak a forintosítás elől az akadályok, megtette a szükséges lépést, így a devizahitelek kockázata a múlté lett.

A gyengébb forint természetesen drágítja az importtermékeket, az üzemanyagot, kevesebb pénzt kap, aki most váltja be például euróra a forintját, de ezen túlmenően az emberek hétköznapi életét nem befolyásolja jelentősebb mértékben. Plusz: a magyar gazdaság alapjai rendben vannak, ez nem indokolja az árfolyam mostani alakulását, ahogy bizalmi válságról sem beszélhetünk az országgal szemben. A nemzetközi fejlemények – így például a brexit és a kereskedelmi háború – között már jóval több a negatív fejlemény, de pánikra végképp nincsen ok, bármennyire szeretné ezt a tisztelt ellenzék. A jászladányi és edelényi polgárok is nyugodtan hajthatják álomra a fejüket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duhle78
2019. szeptember 27. 13:13
"A gyengébb forint az emberek hétköznapi életét nem befolyásolja jelentősebb mértékben." Azért az, h jobboldali újságíró képes egy ennyira abszurd szintű hazugságot kipréselni magából és még le is írni, az mutatja a jobboldali újságírás színvonalát. Gyakorlatilag a seggnyaláson és propagandán kívül semmi más nem megy ezen a térfélen is - ugyanaz, mint baloldalon, csak akkor nem kéne szentként nézni önmagukra... (Tisztelet a néhány kivételnek.) Mondom én ezt konzervatívként, akinek van agya is és nem csak benyel mindent, mint a többség.
pemete jakab
2019. szeptember 26. 20:19
"A gyengébb forint az emberek hétköznapi életét nem befolyásolja jelentősebb mértékben." Dehogynem, naponta befolyásolja, mivel nagyrészt lengyel meg német importélelmiszert eszünk. Magyarul: gyenge forint = drágább import. Persze lehet mondani: majd felvirágzik a hazai élelmiszeripar. Ezzel az a baj, hogy majd, mindig csak majd....
Pala28
2019. szeptember 26. 16:04
A forint gyengülése egyedül az államnak jó. Így tudnak játszani a számadatokkal és a valuta forgatásával. Az, hogy a nép hogyan jön ki belőle az már csak részletkérdés. Persze, ezt is a mumusokra akarják fogni, mert Gyuri bácsinak pont mi vagyunk fontosak.
realista
2019. szeptember 26. 14:09
Az elektronikai cikkeknek 90%-a import, amit meg itthon gyártanak (összeszerelnek), annak az alapanyaga is import. A többi műszaki cikkel is majdnem ugyanez a helyzet. Azonkívül az élelmiszerek nagy része is import. Három hete rendeltem egy kínai cuccot, most néztem, azóta az ára forintban 12,5%-al emelkedett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!