Megtévesztő és jogellenes a fogorvosok „sztrájkja”

2019. szeptember 03. 10:20

A tiltakozó fogorvosok többségénél a sztrájk jogilag nem értelmezhető,

2019. szeptember 03. 10:20
EMMI
MTI-OS

„A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás javítása iránt. A fogászati alapellátásra fordított összeg 2010 óta 22 milliárdról 33 milliárd forintra nőtt. Praxisonként ez évi akár több millió forintos növekedést is jelent. Az elmúlt években emelkedett a praxisok finanszírozása, a fogorvosok rezsitámogatást, letelepedési támogatást kapnak, a Magyar falu programon keresztül is segítjük a kistelepüléseken szolgáló fogorvosok munkakörülményeit. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tovább dolgozik a részleteken és folytatja a párbeszédet.

Az EMMI hónapok óta tárgyal az érdekképviselettel, hogy közös megegyezés mentén tovább növeljük az alapellátásban dolgozó fogorvosok finanszírozását. A Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának múlt heti ülésén jelenlévő, a fogorvosok által választott megyei elnökök nagy többséggel, 19:3 arányban elfogadták a javaslatunkat.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közvéleményt megtévesztő és jogellenes a fogorvosok »sztrájkja«. A 2994 államilag finanszírozott alapellátást végző fogorvosi praxisból ugyanis mindössze 288-an írták alá azt a nyílt levelet, melyben 2019. szeptember 2-től két hétig megtagadják az ellátást. Ők az érintett fogorvosok csak 9,6%-át teszik ki, és zömében nem is közalkalmazottak. A tiltakozó fogorvosok többségénél tehát a »sztrájk« jogilag nem értelmezhető, jogellenes és a közvéleményt megtévesztő. Véleményünk  szerint leginkább csak politikai kampánycélokat szolgál.

A szerződéses jogviszonnyal foglalkoztatott – vagyis nem közalkalmazott – fogorvosok kötelesek ellátni a körzetükben lakókat, a rendelési idejükben heveny panaszokkal hozzájuk fordulókat, illetve azokat a krónikus betegeket, akiknek az egészsége károsodna az ellátás hiányában. Jelen esetben nem történt meg a munkabeszüntetéssel kapcsolatban a megbízó előzetes tájékoztatása és hozzájárulása, így jogellenesen járnak el, ahogy abban az esetben is, ha egyidejűleg tömegesen veszik ki a »szabadságukat«.”

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
József3210123
2019. szeptember 04. 05:27
Politikai kampánycélokat szolgál az akció??? A fogorvosok figyelemfelhívó akciójának időpontja hamarabb lett bejelentve, mint ahogy a köztársasági elnök úr kijelölte az önkormányzati választások időpontját. Ne akarja a Minisztérium kormánypárti-ellenzéki viszonyra leegyszerűsíteni a figyelemfelhívó akciót! Sem a Minisztérium, sem a Magyar Orvosi Kamara nem akarja észrevenni, hogy az akcióban résztvevó több mint 1000 fogorvos a körzetükhoz tartozó legalább 4millió lakos érdekében dolgozik nap mint nap? A Pácienseink megértették, hogy az akció értük van. A Minisztérium és a MOK ezt miért nem érti? A Kormány beszélhet szavazópolgárokról. Az orvosok betegekről és páciensekről beszélnek, és a gyógyítás feltételeiröl. A Minisztériumba elküldött tájékoztatóban azt kértük, hogy a gyógyító munka feltételei biztosítva legyenek.
Sakraf
2019. szeptember 03. 22:38
Logikus...nem sztrájkolhatnak mert ez nem sztrájk.... nem szóltak nekik, mert hónapok óta egyeztetnek Nehéz ám egyszerre két ellentétes dolgot hazudni.... Nagy a kapkodás arrfelé....
József3210123
2019. szeptember 03. 18:13
Kérem, nézzék meg, hogy kik írták alá a cikk végén található táblázatot a 311. oldalon. https://www.kamara.fogorvos.hu/?module=news&action=getfile&aid=40627
József3210123
2019. szeptember 03. 17:54
Az EMMI 2019. augusztus 21.én írásbeli tájékoztatást kapott az alapellátásban dolgozó fogorvosok figyelemfelhívó akciójáról, a figyelmfelhívó akció okairól és a figyelmfelhívó akció céljairól. Az e-mail a következő címekre lett elküldve: [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected] másolatot kap: [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected] dátum: 2019. aug. 21. 0:33 tárgy: Tájékoztatás a NEAK finanszírozott alapellátó fogorvosok figyelemfelhívó akciójáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!