Milliók fogászati ellátása lehetetlenülhet el, ha nem lép az Emmi

2019. szeptember 03. 12:02

Nem 288, hanem 1100 fogorvos választotta a figyelemfelhívó akciót.

2019. szeptember 03. 12:02
Dr. Nagy Ákos
Közlemény

„Az alapellátó (»körzeti«) fogorvosi rendelők súlyos finanszírozási gondokkal küzdenek, még akkor is, ha a lakosság ebből a mindennapi kezelések során nagyon keveset, vagy talán semmit sem tapasztal. Az Egészségbiztosítás által kifizetett térítési díjak nem fedezik a kezelések költségeit. A fogászati ellátás finanszírozásában meglévő problémákat a Magyar Orvosi Kamara rendszeresen jelzi a döntéshozók felé, azonban sajnos érdemi és lényegre törő megoldás nem születik. Ezzel kapcsolatban a sajtóban többször egyoldalú és félreérthető információ jelenik meg.

A jelenlegi finanszírozás nem teszi lehetővé a rendelők hosszú távú, kiszámítható, biztonságos működését. Számos helyen emiatt nehéz megoldani a helyettesítést szabadság, betegség vagy gyermekvállalás idején. Gondot jelent a gépek, berendezések javítása, karbantartása, új eszközök beszerzése. Az elégtelen finanszírozás miatt nagyon sok a betöltetlen fogászati, és a gyermek- és iskolafogászati körzet, ahol a lakosoknak nincs körzeti fogorvosuk.

Ezek miatt kerül sor 2019. szeptember 2-től 2019. szeptember 13-ig tartó figyelemfelhívó akcióra, amikor a fogorvosi rendelőben, a rendelési idő alatt csak az akut panasszal jelentkező Páciensek sürgősségi ellátása történik. A figyelemfelhívó akcióban a közel 1100 fogorvos jelezte részvételét.
Az EMMI ajánlata után 288 fogorvos levélben kérte az EMMI-t, hogy dr. Nagy Ákos a MOK Fogorvosi Tagozatának Zala Megyei Elnöke közvetlenül tárgyalhasson az EMMI-vel. Ezt a 288-as számot értelmezte az EMMI az összes résztvevő számának.

Amennyiben a tiltakozó akció jogellenes, úgy a fogorvosok valójában soha nem mehetnek szabadságra. Emlékeztetjük az EMMI-t, hogy mind a Magyar Nemzeti Bank, mind a Pénzügyminisztérium – egyik sem ellenzéki szervezet – felhívta a kormány figyelmét az egészségügyben a valós költségek figyelembevételével történő finanszírozásra. Az akcióban résztvevő fogorvosok sem kérnek mást, csupán ennyit.

Ha a rendelések fenntarthatatlanná válnak, azt a lakosság kevésbé tehetős részének – jelenleg több mint 5 millióan jelennek meg évente NEAK szerződött rendeléseken – fogászati ellátását fogja ellehetetleníteni.”

 

Összesen 337 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elemer66
2019. szeptember 05. 20:32
Egy a lényeg: a számlát ki kell fizetni. Ebben semmi politika nincsen. Ja, hogy az ellenzéki sajtó rárepült. Ez valahol természetes. Az időzítés. Ha veszik a fáradságot és megnézik, hogy mikor volt az első (3 napos) sztrájk, akkor kiderül, hogy miért most van a második. 2017 őszén Lázár János a TV-ben többször elismételte, hogy a fogorvosok követelései jogosak és ígéretet tett, hogy 2 év alatt a háziorvosok szintjére hozzák a finanszírozást. Vissza lehet keresni. Rohadtul cinikus, hogy most tettetik a hülyét.
adam11
2019. szeptember 05. 16:08
Akkor eddig az álmairól beszélt ? puszika-t már ismerjük!! Konkrétum sah........!
adam11
2019. szeptember 05. 16:04
Aktiloszt már ismerjük!! Konkrétum sah........! puszika-t már ismerjük!! Konkrétum sah........!
Harangláb
2019. szeptember 04. 15:23
1) Nem értem, miért várja el bárki is egy vállalkozástól, hogy az milliókat, tízmilliókat fektessen be, és utána működjön alulfínanszírozás mellett, bizonytalan feltételek között?! 2) A befektetett összeg nagysága azt is magával hozza, hogy nem könnyű belőle kiszállni, még akkor sem, ha veszteséges...és akkor csak a gazdasági oldalát nézem a dolognak, az orvosszakmait nem... Ez magyarázat arra is, miért képesek csinálni az érintettek így is...De egyszer minden kötél elszakad... 3) Amúgy, ha ez valóban akkora üzlet volna, mint egyesek itt gondolják, akkor kapkodna mindenki a praxisjogért...ezzel szemben betöltetlen praxisok vannak, a praxisjog értéke is ehhez igazodik...:( 4) Lehet hagyni lerohadni az alapellátást, de ez majd visszajön a TB- kasszának azon betegségek költségeiben, amik a prevenció hiányának, meg a magyar lakosok amúgy is rémes szájhigiéniájának következményeiként állnak elő... 5) Gonosz mondás, de valahol igaz: "Aki mogyoróval fizet, az dolgoztasson mókusokkal..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!