Bűnözőmentő civilkedés

2019. szeptember 28. 09:06

Tökéletes határellenőrzés nem létezik, az erre való igényt, az ehhez való jogot nem szabad feladni.

2019. szeptember 28. 09:06
Szőcs László
Magyar Nemzet

„Félszáz ember között három haramia, azaz öt-hat százaléknyi bűnöző – ez nagyon rossz arány. Erről beszélünk évek óta. Ha én – uniós állampolgárként – öltönyben-nyakkendőben mondjuk az Egyesült Államokba vagy Izraelbe utazom, a vízummentesség dacára (vagy éppen amiatt) alaposan kikérdeznek a biztonságiak, és teljes joggal teszik. Ha ellenben egy afrikai bőrébe tudnék bújni, és gumicsónakon, bermudában és strandpapucsban beeveznék a Földközi-tengerre, nyomban a fedélzetére venne valamely „civil” hajó, hogy a Nyugat az én sorsomon keresztül nyugtassa a saját lelkiismeretét. Főleg a »civil« Nyugat. Mert a civil nem számoltatható el, legfeljebb a megbízóinak tartozik, míg egy belügyminisztert előbb-utóbb elér a választó haragja.

Tegyük fel, én vagyok Hameda Ahmed. Rajtam a narancssárga mellény, június végén felvesz a bőszen Európa felé tartó Carola Rackete, majd letesz Lampedusán. És most, szinte napra pontosan három hónappal később derül ki az európai polgár számára, hogy én, Hameda Ahmed valójában nem menekült, hanem kegyetlen bűnöző vagyok. Fel kellene már hagyni ezzel a menekültesdivel. Menekült az, aki az üldöztetés elől az első számára biztonságos országba eljutva menti a bőrét. Menekült az a több millió szíriai, aki a polgárháború óta a szomszédos Törökországban, Libanonban várja országa sorsának jobbra fordulását. Kérdeznénk a migránsbiznisz kifejezéstől idegenkedő széplelkektől – vagy legalább a földrajztanáruktól –, vajon az egyiptomi Hameda Ahmed és Mahmud Asuia, valamint a guineai Mohamed Conde számára valóban Olaszország-e az első biztonságos állam? Feltéve, de meg nem engedve, hogy valóban menekültek lennének.

Nem először és sajnos nem utoljára kell hangsúlyozni e hasábokon, hogy az államisághoz hozzátartozik a szigorú határvédelem. Annak meghatározása, hogy ki léphet be országunk területére, ki telepedhet le nálunk. Noha tökéletes határellenőrzés nem létezik, mindig akadnak, akik túljárnak a hatóságok eszén, az erre való igényt, az ehhez való jogot nem szabad feladni. Nem teszi ezt meg az Egyesült Államok és Izrael sem, ahogyan az Európai Unió sem teheti meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2019. szeptember 28. 09:32
... európában... Az USA-ban és Izraelben a gumicsónakos utazási iroda nem működik...
Mich
2019. szeptember 28. 09:23
Mindez világos (vagy annak kéne lennie) - de mindig vannak a háttérben megbújó körök, akiknek más az érdeke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!