Az önkormányzatok államosítása

2019. szeptember 27. 09:05

Az elmúlt évek során gyakorlatilag visszamentünk a tanácsrendszerbe.

2019. szeptember 27. 09:05
Ferincz Jenő
Népszava

„Kormányunk egyes prominensei, ahol csak alkalom adódik rá, rendre kijelentik, hogy Magyarország szuverén, senki se szóljon bele, hogy mi mit csinálunk. Még Brüsszel sem.

Ebből a logikából kiindulva azonban a kormánynak sem kellene megmondani az önkormányzatoknak, hogyan működjenek, vagy hogyan ne. Ugyanis az önkormányzatok is autonómok. És a kettős mérce nagyon nem mutat jól, sőt a választóknak sem olyan egyszerű eladni, hogy az Uniónak coki, az önkormányzatok pedig úgy táncoljanak, ahogy ők fütyülnek.  

A kormány az elmúlt évek során egyre több hatáskört vett el az önkormányzatoktól. Gyakorlatilag visszamentünk a tanácsrendszerbe, és ennek részeként a hatalom szabályosan felszalámizta az önkormányzatiságot. Ahogy és amennyire átalakította a közigazgatás rendszerét, azzal szabályosan kiüresítették a helyi államigazgatást. A járási (fővárosi kerületi) hivatalok még nagyobb hatalmat kapnak: a létrejöttük óta zajlik ugyanis az a központosítási folyamat, amelynek keretében az önkormányzatok fokozatosan teret veszítenek, és feladataikat a kormánynak alárendelt szervezeti egységek vették át.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. szeptember 27. 22:13
Én nagyon örülök a Népszavának. Minden nap bizonyítják, hogy a baloldal milyen impotens.
Peter8811
2019. szeptember 27. 19:33
Jenőke, ne izgasd magad lesz itt még ÁVO is ha győztök.
Gyéressy Károly
2019. szeptember 27. 18:52
Azt hiszem, ez a híres, feljelentgető faszkalap az index egyik legaktívabb nickje volt sok éven át. Elfeledtem ezt a nicket. Tudja esetleg valaki?
Box Hill
2019. szeptember 27. 16:19
"Ugyanis az önkormányzatok is autonómok." Akkor miért kell nekik pénz a központi költségvetésből? Mert aki kitartott az nem autonóm.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!