Az én sikerem a románok sikere is

2019. szeptember 24. 13:55

Nagy megtiszteltetés, hogy a tagállami ügyésztársaimmal közösen védeni fogjuk az európai polgárok érdekeit. Interjú.

2019. szeptember 24. 13:55
Laura Codruța Kövesi
Euronews

„Az Európai Ügyészségben résztvevő országok többsége támogatja Önt. Mit jelent Önnek ez a döntés?
A tegnapi szavazást úgy értelmezem, hogy ezzel az egész romániai igazságszolgáltatást elismerték. Ugyanakkor ez azoknak a románoknak a sikere is, akik az elmúlt években támogatták a korrupció elleni harcot, védték a jogállamiságot és az európai értékeket egy nehéz időszakban és személyesen is kockázatot vállaltak ezzel.

Mit gondol arról, hogy a saját kormánya nem támogatta Önt? Csütörtökön az Ön jelöltsége ellen szavaztak.
Nagyon nehéz erről beszélni jelenleg, mert hivatalosan információm sincs erről. Csak az újságokban olvastam ezeket a híreket. Nem tudom, hogy szavazott a román nagykövet, így nem is kommentálnám ezt. De nem is ez volt fontos nekem, hiszen ezrek és ezrek támogattak Romániában, vagyis azt elmondhatom, hogy Románia támogatott. Románia nem csak egy nagykövet szavazatát jelenti."

Ha jóváhagyják a jelölését, hogyan védi majd az európai adófizetők pénzét?
Kérem engedje meg, hogy erre akkor válaszoljak, ha megszületett a végső döntés. Csak annyit mondok, hogy nagy megtiszteltetés, hogy a tagállamokban lévő ügyésztársaimmal közösen megalakíthatjuk ezt az európai hatóságot, amely védeni fogja az európai polgárok érdekeit. A célokról és az intézmény működéséről csak a jóváhagyás után szeretnék beszélni. Addig nem lenne korrekt. Tegnap fontos döntés történt ugyan, de még nem végleges.

És mi lesz azokkal az országokkal, amelyek nem lépnek be az ügyészségbe?
Erre is csak a kinevezésem után szeretné válaszolni, majd ha főügyész leszek. Most még nem vagyok az.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dorset Naga
2019. szeptember 25. 08:02
Nem az OLAF jogköreinek továbbfejlesztésével van a gondja a nem belépő országoknak, hanem az Egyesült Európát akaró lopakodó jogalkotással, ami a nemzetállamok nyakára ültet egy európai vízfejet. Ez nem volt benne abban a szerződésben amit aláírtunk.
Coccothraustes
2019. szeptember 25. 00:04
Még jó, hogy nem csatlakoztunk az európai ügyészséghez. A szőröstalpú magyargyűlölő a főnök.
Bástyaelvtárs
2019. szeptember 24. 21:45
irigyelni lehet a románokat, hogy a korrupcióval szemben úgy fel tudták venni a harcot, hgy nem csak fejek hullottak hanem ennek sikere megragadható abban ahogyan Európa elismert egy román szakembert
silenceCZ
2019. szeptember 24. 19:37
jogállamban ez a nő már régen börtönben rohadna. Az EU-ban meg majd védi az érdekeinket... HUXIT-CZEXIT-PLEXIT
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!