A rendszer zár

2019. szeptember 06. 22:21

Az új, 2010 óta szerveződő elit kezdi magára zárni az ajtót.

2019. szeptember 06. 22:21
Nagy N. Péter

„A felsőbb rétegek mindinkább a kötcsei piknik szabályai szerint élnek. Zárt körben, ahová csak a meghívó akarata szerint lehet bekerülni.

E mesterséges indulás szokatlan jelenségeket produkál. Debrecenben és Miskolcon például most indul magániskola. Nem meglepő, hogy méregdrágák, hiszen ilyen helyeken a tandíjjal válogatnak, az garantálja a jelentkezőknek, hogy elit körbe kerülnek. De miért kérhetnek annyit, amennyi nagyságrendileg nem marad el a brit trónöröklési sorrendben harmadik helyen szereplő György herceg mintegy hatmillió forintnak megfelelő éves tandíjától?

Debrecenben, ahogy Miskolcon is, két óvodai és két általános iskolai 1-2. osztállyal indulnak. A Népszava cikkéből tudhatjuk, hogy az első tanévre 50 tanulmányi szerződés megkötését tervezték, de már 56-nál tartanak. Az óvodások éves tandíja 2 440 000, az első és másodikosoké 2 897 500 forint.

A deklarációk szerint a megtelepedő külföldi cégek vezetőinek családját szolgálják ki, ám a jelentkezők többsége magyar. Budapesten már több ilyen iskola is van. És most, amikor újak is indulnak, jelentették be, hogy a Corvinus egyetemen 2020-ban már nem lesznek állami finanszírozású helyek. Ehelyett létrehozzák a Corvinus-ösztöndíjat. A cél, hogy a fizetős hallgatók aránya a mostani negyvenről hatvan százalékra emelkedjen. A kínai Fudan Egyetemmel közös diplomaprogramjuk szemeszterenkénti díja pedig már most is négymillió forint lesz. Arányos a nagy magánóvodák, -iskolák árával.

Az új, 2010 óta szerveződő elit kezdi magára zárni az ajtót. Fennáll a veszélye, hogy túlpolitizáljuk a helyzetet, hiszen természetes, hogy a kapitalizmus itt is létrehozza az intézményeit, köztük a legsikeresebbeknek szólókat is. Jelentkezzünk majd, ha ezen belül van valami különleges, mondhatnák.

Egyebek mellett a György hercegéhez mérhető tandíj is azt a gyanút erősíti, hogy van. Ahogy az oktatásban, az egészségügyben is hatalmas erővel épül ki a csak nagy pénzzel igénybe vehető szolgáltatások sora. Tíz éve, emberes várakozás után operálta meg egy kitűnő orvos a lábamat egy állami kórházban, majd nemrég új fájdalommal már egy magánkórházban kerestem fel, ahol lényegében ugyanazért, amit ott megcsinált, tett egy másfél milliós ajánlatot. Fel sem merült, hogy menjünk inkább a régi helyre. Inkább már nem is fáj annyira. Súlyosabb betegség nem múlna el ilyen könnyen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2019. szeptember 09. 06:12
Nagy N. rátok viszont a Szél baszta rátok az ajtót a körömlehúzás, a húsdarálás, a földelvétel, a nyugdíjfelezés, a gumilövedék szele. Pech, hogy pont a klotyóban voltatok amikor jött a Szél. Különben a klotyóban is volt a Szél az MTV klotyójában, majdnem beszart a röhögéstől hogy Hadházi képviselő elvtárs lyukas zokniban jött vendégségbe.
IV. Fawkes
2019. szeptember 08. 13:42
Az első magyarországi magániskolák egyikét a középiskolai osztályom egykori kisztitkára gründolta... Ahogy annyi minden mást is privatizáltak az elvtársak.
atila68
2019. szeptember 07. 20:53
Mi a hír? Eddig is így volt, ezután is így lesz.
Coccothraustes
2019. szeptember 07. 19:18
Irigykedj, proli.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!