Baloldal az új válság kihívása előtt

2019. augusztus 24. 09:56

Ez a baloldal már nem lehet nemzeti, de még nem lehet nemzetközi sem.

2019. augusztus 24. 09:56
Szalai Erzsébet
Mérce

„Gyenge szerepléséért a rendszerkritikai baloldal mintha önmagában kereste volna a hibát ezekben a vitákban: erőtlen szervezettség, széthúzás, stb. Magam azonban úgy látom, az okok ennél sokkal mélyebbek, és döntően strukturálisak.

Alapvetően arról van szó, hogy a rendszerkritikai baloldal markáns térhódításának még nem jött el az ideje: mint arról már többször írtam, ez a baloldal már nem lehet nemzeti, de még nem lehet nemzetközi sem. Szemben a szélsőjobboldal álláspontjával, a globális tőke nemzeti szintű kontrollja, korlátozása vagy társadalmasítása már nem lehetséges (lásd. a görög tragédiát, a Sziriza ámokfutását), ugyanakkor az azzal szembeni globális ellenállás megszerveződésének jelenleg és legalábbis rövid távon még nem jöhettek és jöhetnek létre a feltételei.

Rosa Luxemburg nyomán ezen feltételek közül a legfontosabb a munkások és dolgozók nemzeti életviszonyainak globális kiegyenlítődése, vagy legalábbis egy ehhez közeli állapot kialakulása. Melynek alapján megszülethet az a globális munkásosztály, mely már képes a globális tőkével szembeni nemzetközi ellenállás megszervezésére, ezzel összefüggésben arra is, hogy a – jelenleg elsősorban önmagát reprezentáló –  rendszerkritikai baloldal társadalmi bázisává váljon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2019. augusztus 25. 20:12
lócsöcs
Megtalálta
2019. augusztus 25. 15:48
Ahha, globális munkásosztály. Ami megdönti a globális tőkét. Lehet, hogy a Mércénél ez frissnek hat, de én már olvastam erről, 150 éve született írásokban. És azok a jóslatok baromira nem váltak be a gyakorlatban.
matykox
2019. augusztus 24. 20:48
EZ egy jellegzetesen buta "baloldali" nő, a Rózsa Luxemburgjával együtt maga a szín anakronizmus.
kispufi
2019. augusztus 24. 20:06
Időutazás ilyet itt és most olvasni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!