Örülni az életnek, kitárni a szívünket – Tusványosi üdvözlet

2019. augusztus 04. 16:12

Tusványoson mindenki megtalálja a számítását, aki egy kicsit is akarja, a gyerekek egyszerűen imádják.

2019. augusztus 04. 16:12
Németh Ágnes
Képmás

„Másodszor: ha viszed a gyerekeidet, nem hátrányba kerülsz, hanem kifejezetten előnybe.

Sokak szemében lehetetlen küldetésnek tűnik három kicsi gyereket végighúzni a fél Kárpát-medencén, pláne egy szabadegyetemre – amiről ugye »az újság« megírta, miről szól minden évben. Nyilván mindenhol gondoskodnunk kell róluk, de még ha pontosan ugyanazt is csinálnánk a Tusványoson, mint Budapesten, az otthonunkban, akkor is ebben a formációban mennénk, hiszen teljesen másfajta ingerek érnek minket itt, mint otthon. A gyerekek nem a politikai vitákon sínylődnek, hanem jellemzően kézműveskednek – törzshelyük a Hagyományok Házának standja, biztonsági bázisuk pedig a Csíki Anyák sátra –, játszanak, bandáznak a helyiekkel, és esténként nem akarnak hazajönni.

Tusványoson mindenki megtalálja a számítását, aki egy kicsit is akarja, a gyerekek egyszerűen imádják, és a Székelyföldre akarnak költözni – de ehhez mi, pestiek nem vagyunk elég vagányak, ezt mindig megállapítjuk.

A gyerekek révén is rengeteg embert ismerhetsz meg. Ma például megtudtam Emeséről, akinél a lányaim étlen-szomjan nemezeltek négy napon keresztül (elláttuk volna őket, tényleg, csak nem voltak hajlandók eljönni onnan enni sem), hogy néhány hónap budapesti, majd egy év svédországi (»mert azért mégiscsak lássunk világot!«) kitérő után jöttek vissza a Székelyföldre, mert »haza kell jönni«. Na, ez a valami, gondoltam magamban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
u.cserkész
2019. augusztus 05. 10:40
Van ,aki Tusványoson, az ezer székely lány napján, vagy a csíksomlyói búcsún érzi jól magát. Szíve joga mondom én, mert liberális vagyok, nem gyűlölködő köcsög. Aztán van olyan is, aki a buziparádét kedveli. Neki is joga van ezt érzeni. "Gondoljátok meg proletárok."
Bell & Sebastian
2019. augusztus 04. 23:29
A székely nem magyar, bár egy a kultúránk. Hogy onnan importáljuk a magyarságunkat, az rendben van, mert a miénk elveszett, és 10 millióban nagyítóval kell keresni a magyart. De hogy oda exportáljuk a saját hülyeségünket, mint amcsik a demokráciájukat a festői Szváziföldre, az nagyon nincsen rendben. A kereskedelemben az ilyesmit árukapcsolásnak nevezik, kinézel magadnak valami jót olcsón, de meg kell hozzá venned a másik, drága szart. A fene se tudja, ki jár rosszabbul? Az évértékelős víziót tapsoló kiválasztottak, vagy a népmesei fordulatokban gazdag magyarázatát hallgató derék székelyek? Gyaníthatóan azok, akik a tűző napon kénytelenek rajongani az aktuális maszlagért. Előle a kicsattanó -jelzőt szándékkal elhagytam, mint a művészi hatást fokozó eszközt. Ugyanis nincsen ebben semmi művészi, csak mert meztelen merkantilista számítás. Az a nagyobb juhász, akinek több a birkája.
balbako_
2019. augusztus 04. 17:58
El kell menni Erdélybe, mert annak varázsa van. Aki ott járt, vagy jár az érti a lelkesedést, aki nem az meg soha sem érti meg.
Antigoné
2019. augusztus 04. 16:53
Undorító az a rosszindulat, ami a fenti kommentekben megnyilvánul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!