Moszkva-barát „beach boy” irányíthatja hamarosan Olaszországot

2019. augusztus 28. 10:31

Az olaszok jelentős része szíves-örömest elfogadja, hogy a bajaikért Brüsszel, a korrupt elitek és a bevándorlók a hibásak.

2019. augusztus 28. 10:31
Eperjesi Ildikó
Neokohn

„Jelen állás szerint csak idő kérdése, hogy Salvini, aki jól kiaknázta, hogy Brüsszel lényegében cserben hagyta az olaszokat a bevándorlási válságban, kormányfő legyen Olaszországban, amitől a brüsszeli és az üzleti eliteknek is a hideg futkos a hátán. És nemcsak azért, mert Salvini belügyminiszterként nyíltan flörtölt a fasizmussal.

Olaszország ugyanis jelenleg Európa beteg embere gazdaságilag és pénzügyileg. Az államadósság a GDP 130 százaléka fölött van, ami nemzetközi viszonylatban is az egyik legmagasabb, és óriási kockázat nemcsak az olasz, hanem főleg a francia bankoknak (utóbbiaknak a Bloomberg becslései szerint több mint 280 milliárd euróval tartozik az olasz állam).

A munkanélküliség 11 százalék, minden harmadik fiatal munka nélkül van. Az adókat az olaszok magasnak tartják, miközben az állami szolgáltatások viszonylag alacsony színvonalúak. Salvini azonban hallani sem akar semmiféle költségvetési fegyelemről, sőt várhatóan inkább növelné az olasz adósságot, ezzel ráadásul tovább mélyítené a konfiktust Brüsszellel (amely éppen a költségvetési hiány alacsonyan tartását kéri).

A jobboldal populista politikus nemrég igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy nem akar kilépni az euróövezetből, de az események könnyen kicsúszhatnak az irányítása alól. Ez óriási veszélyt jelentene az euróra (amiről korábban úgy nyilatkozott, hogy az az »emberiség elleni bűncselekmény«). A Liga nem is titkolja, hogy egy párhuzamos fizetőeszköz, az úgynevezett mini-BOT bevezetésén gondolkodik.

Salvini még véletlenül sem akarja elismerni az ország felelősségét a gigantikus adósság felhalmozásában. Az olaszok jelentős része pedig szíves-örömest elfogadja, hogy a bajaikért Brüsszel, a korrupt elitek és a bevándorlók a hibásak. Jellemző, hogy a brit brexitreferendum idején az olaszok közel fele ki akart lépni az EU-ból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2019. augusztus 28. 11:37
Ez meg kicsoda?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!