Ez a koncert arról szól, hogy Magyarország gyönyörű, hogy nagyszerű értékeink vannak

2019. augusztus 26. 08:41

Becsüljük meg azt, ami a miénk. Interjú.

2019. augusztus 26. 08:41
Kosik Kristóf
Nullahategy

„A Bíbor Gibson Gálán fellép Varga Miklós, aki áttételesen köthető Radicshoz, úgy, hogy játszott a P. Boxban… Ugyanis a zenekarból a kiválása után írta meg P. Boksz a Radics-féle emlékdalt, a Zöld, a bíbor és a feketét…

Varga Miki az Európát énekli majd. Az Európa azért került be a műsorba, mert még a hatvanas években mi másoltuk a nyugati zenéket, de aztán 1993-ban a Varga Miklós dalát Mother Europe címmel eljátszotta a világ élvonala, többek között Jack Bruce, Ian Anderson és Steve Lukater is… Török Ádám Ian Andrerson hatására kezdett fuvolázni, és Anderson 1993-ban közreműködött a Mother Europe-ban. Szóval, nem arról van szó, hogy az Európa jó finálé-dal, hanem arról, hogy mi, magyar zenészek tudunk olyat csinálni, ami a világon bárhol megállja a helyét. Magyarországon kétféle világhírű zenész van. Az egyik, amelyik Záhonytól Hegyeshalomig világhírű, és a másik, amelyik ezen kívül, de róluk itthon nem tudunk szinte semmit. Ez a koncert arról szól, hogy Magyarország gyönyörű, hogy nagyszerű értékeink vannak, és hogy becsüljük meg azt, ami a miénk.

Hogy épül fel a műsor?

Kezdjük ott, hogy Radics Béláék még a hatvanas években az általuk tehetségesnek gondolt zenekarokat elhívták maguk elé fellépni, hogy a közönség eldöntse: tényleg jó-e az adott banda. Így kezdte karrierjét a Mini a Bem rakparton. Először a fiatal tehetségekből álló Loyal kezd, ezért is kapta ez a műsorblokk az »Ifjú titánok« címet. Ezután lép fel a Török Ádám és a Mini, 50 év rock alcímmel. 70 éves Ádám és 50 éve játszik a Minivel. Egyébként Ádám agyában indult el a vezérhangya, hogy csináljunk egy nagy bulit nyáron az Ifiparkban. Idén, február 24-én 15 év küzdelem után hozzájutottam Radics Béla legendás gitárjához, és ez alapvetően mindent felforgatott bennem. Újragondoltuk a Mini-koncertet is. Annak idején ők is Radics Béla előtt kezdtek, legyen ezen az esten is ott Radics szelleme! Csináljunk ingyenes bulit!

Akkor ez afféle örömzenélés lesz?

Annál azért több, hiszen a műsoron mindenki nagyon sokat dolgozik.

Vannak olyan bizonyítékok, amik biztossá teszik, hogy ez az a bizonyos Radics-féle Gibson, amin a gitárkirály játszott?

Az elején vakrepülés volt… 2018. októberében láttam először a gitárt… Addig voltak kétségeim, de amikor kézbe vettem, éreztem, hogy ez az a bizonyos gitár… Leírtam a gyári számát, otthon leellenőriztem, hogy tényleg egy 1961-es darab, és vannak rajta olyan azonosítási pontok, amiket Béla hagyott rajta. Láthatóak olyan beavatkozások, amelyek nem voltak az eredeti hangszeren, de a fotókon látszik, hogy ezek azok… A Radics-féle gitáron egy idő után már nem gyáriak voltak a kapcsolók, stb…”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lucabrasi
2019. augusztus 26. 20:53
Helyére kerül a Kapitány hagyatéka. Köszönjük, Kristóf!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!