Hosszú árnyék

2019. augusztus 04. 09:48

Csaknem egy emberöltőnyi idő telt el azóta, amikor e két ember párharca zajlott az állami vagyon lebontásáért.

2019. augusztus 04. 09:48
Kormos Valéria
Látószög

„Az igazság az, hogy az eltelt évek folyamán szakmai körökben sustorogtak róla ezt-azt, de ilyesmire sosem adtam. És tessék: 2019. július 30-án azt olvasom, hogy a Fenyő-gyilkosság ügyében Gyárfás Tamás ellen felbujtóként, előre eltervelt emberölés gyanúja matt vádat emeltek.

Eszembe jut a jelenet és a rövid beszélgetés, amikor a Fenyő János halála utáni időkben ismét felkerestem. Tudott az elterjedt szóbeszédekről, mondta, kényes a helyzete, nem szeretné, ha úgy tűnne, neki valamelyest elégtétel Fenyő erőszakos halála. Annak ellenére, hogy a néhai mindent megtett volna személyes tönkretételére és el akarta venni azt, amit ők kitaláltak, megcsináltak és sikerre vittek – tette hozzá.

Csaknem egy emberöltőnyi idő telt el azóta, amikor e két ember párharca s térnyerése zajlott a hazai médiában, az üzleti életben. Hátteréül az állami vagyon lebontása szolgált. A vevők vagy működtetők néhány év alatt akartak tulajdont szerezni, a maguk hasznára fordítani, milliárdokat nyerni a vadkapitalizmus durvább vagy finomabb módszereivel élve. A kivégzett Fenyő János a nyerők látványos módszereivel hasított, s tett tönkre embereket, míg az őt szolgálók – nem voltak kevesen – megkapták jutalmukat. Ezer fős fogadásán a politikusok, közéleti emberek pózoltak vele, de amikor erre rákérdeztem, tagadták, mintha szégyellték volna a kapcsolatot. Gyárfás Tamást óvatosnak ismerték, ő a színfalak mögött maradt, de neki is volt takargatnivalója. Akárhogy tamáskodom, neki is kellett a korrupciót s egyéb sikamlós ügyeket rendjén valónak tartó politikai közeg, morál, amely magabiztosságát adta, támogatta.

A korszak viszonyaira jellemző, hogy a két fél egymást lejárató kampányában az akkori miniszterelnök, Horn Gyula közbelépése teremtette meg a látszatbékét. Ha itt tartunk, eszembe jut, hogy ő volt az is, aki a témakörbe vágó cikksorozatom visszatartását nem helyeselte. De, ha visszanézek az akkori helyszínekre, emberekre, a kollégák értetlenségére, elszigeteltségemre, a visszatérő kérdésre, miért foglalkozom »ezzel«, utólag fogom csak fel, milyen ingoványos terepen jártam. És milyen jó, hogy ha sejtettem is a romlottságot, nem akartam elhinni, mennyire átsző mindent. A szakmát, az emberi viszonyokat, a gazdasági életet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. augusztus 06. 11:59
"...hogy ha sejtettem is a romlottságot,..." Bizony, ez itt a KULCSFOGALOM: tudniillik a ROMLOTTSÁG! Melyben mind a két személy NYAKIG DAGONYÁZOTT. És tkp. "ráfaragtak mindketten": az egyik úgy, hogy belepusztult, a másik--Gyárfás--meg úgy, hogy alighanem "priuszosan élheti már végig a hátralévő életét" Nem mellékesen: nekem nem jártas embernek "bűnügyekben", de még alvilági vagy csak jogi ügyekben sem, Gy.T. biztosan nem(!) felbujtó--még csak az sem! Ennek ellenére "HORDHATJA A HÁTÁN" élete végéig az ezzel való gyanúsítgatásokat, sokat sejtető és mindentudó--de alaptalan-- megjegyzéseket és hasonlókat....Ez az ő tragédiája, és nem biztos, hogy ő, Gyárfás járt jobban. HIÁBA: AKI KORPA KÖZÉ KEVEREDIK, AZT FÖLZABÁLJÁK A DISZNÓK.
balbako_
2019. augusztus 04. 14:40
Csak a fiatalok kedvéért mondom, a mondott időszakban az "állami vagyon lebontása" a gátlástalan lopás lánykori neve volt. A főtolvaj az Apró-Gyurcsány klán volt, de a többi posztkomcsi sem volt szemérmesebb.
Pelso j.
2019. augusztus 04. 13:27
"Állami vagyon lebontása..." Ez a folyamat, s a módszer jelentősen finomodott azóta, az összegek meg vélhetően meghatványozódtak, ennek neve: a közpénzek jellegvesztésének útja.
I_Isti
2019. augusztus 04. 13:07
Az világos volt, hogy vannak “hosszú árnyékok”, na de hogy _ennyire_ hosszúak, az azé’ egy kicsit meglepetés...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!