Államosított gyerekek

2019. augusztus 06. 14:27

Végleg megszűnni látszik a tanszabadság Magyarországon.

2019. augusztus 06. 14:27
Juhász Dániel
Népszava

„A köznevelési törvény legutóbbi, a parlament kormánypárti többsége által elfogadott és Áder János államfő gondolkodás nélkül aláírt módosításaival végleg megszűnni látszik a tanszabadság Magyarországon. Mostantól csak az államnak van beleszólása abba, mikortól számít a gyereked iskolaérettnek, kiből lehet magántanuló, kiből lehet iskolaigazgató, mely alternatív iskolák tarthatják meg saját oktatási módszereiket, ki fejleszthet és adhat ki tankönyveket, milyen tankönyvekből taníthatnak a pedagógusok.

A törvénymódosítás előkészítéséből kihagyott szakmai szervezetek szerint az egyik legkártékonyabb intézkedés a rugalmas iskolakezdés megszüntetése: jövőre már minden, hatodik életévét betöltött gyereknek kötelező lesz iskolába mennie. Akkor is, ha az iskolakezdés előtt egy-két nappal lett hatéves. Persze lehet kapni felmentést, de a szülő és a pedagógus helyett mostantól csak az állam döntheti el, az indokolt-e. Vagyis egy olyan, eddig meg nem nevezett hatóságra bízzák a leendő diák egész további életét meghatározó döntést, amelyik azelőtt még azt sem tudta, hogy az érintett gyermek a világon van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. augusztus 07. 10:31
Nagyon ügyetlen próbálkozás, először kreál egy nem létező fogalmat: "tanszabadság", aztán siránkozik rajta, hogy szerinte miért nincsen. Az időhúzás eltörlésével egyet értek, fiam évvesztesen ment iskolába, tehát 7 évesen, és ennek ellenére volt 8 éves elsős osztálytársa! És nem az az általános kép, hogy kb mindenki egykorú és van pár kilógó évvesztes nagyobb gyerek, hanem a többség a nagy és kb a harmada a "kicsik"!
nyugalom
2019. augusztus 06. 19:41
Hűha! Behívják az Ensz-csapatokat? Brüsszeli női quótát?
Akitlosz
2019. augusztus 06. 17:10
"A törvénymódosítás előkészítéséből kihagyott szakmai szervezetek szerint az egyik legkártékonyabb intézkedés a rugalmas iskolakezdés megszüntetése: jövőre már minden, hatodik életévét betöltött gyereknek kötelező lesz iskolába mennie. Akkor is, ha az iskolakezdés előtt egy-két nappal lett hatéves." Helyes. Augusztusban születtem. Mindig én voltam a legfiatalabb az osztályban. Általános- és középiskolában is. De sohasem a leghülyébb. Sőt! Meg lehet várni, hogy a cigánygyerek 18 éves legyen, de akkor sem lesz szellemileg iskolaérettebb, ellenben fizikailag képesebb lesz még károsabb hatást gyakorolni az oktatásra és az osztálytársaira.
szandi-mandi
2019. augusztus 06. 16:03
Érzékeny terület. Nem biztos, hogy ez a döntés hoz annyit, mint amennyit visz. Nyilván felszabadít óvodahelyeket, meg a korosztályi különbségek csökkennek, de nem fogják üdvözölni a döntést az érintettek. Régen voltak buktatások, ezért vált egy osztályban a korosztály változatossá. Remélem tudják a hivatalok, mit vesznek a nyakukba jövő tavasszal és időben felkészülnek a döntés-cunamira és a jogorvoslati cirkuszokra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!