Mit várunk a nemsemleges oktatástól?

2019. július 25. 14:16

Az oké, hogy a spanyol fiúk vasalni és főzni tanulnak, de a lányoknak mikor lesz hegesztésórája?

2019. július 25. 14:16
Gacsályi Sára
Mandiner

Spanyolországban egy iskolában háztartásvezetésre tanítják a fiúkat: órákat vesznek vasalásból, főzésből, takarításból. Üdvözlendő döntés – legalábbis a feminista véleményformálók egy jó része szerint, hiszen a férfiak így sokkal nagyobb részt vállalhatnak majd a házimunkából.

Elsődlegesen leszögezném, hogy szerintem

nem ördögtől való a felvetés, hogy kicsi háziasságot tanuljanak a fiúk.

Nem rossz az, ha egy férfi is képes elvégezni a házimunkákat, amik mindennapi életéhez szükségesek – így például nem hal éhen vagy éppen jár koszos vagy gyűrött ruhában, ha nő nélkül tölt néhány napot.  (Egyébként tényleg itt tartunk? Ilyen képünk van a férfiakról?)

Nő vagyok, reménybeli feleség és fiús anyuka – abszolút tetszik az elgondolás, hogy otthon nem áll meg az élet nélkülem, avagy nem azért kellek majd a családomnak, hogy főzzek, mossak, takarítsak. Szuper elgondolás, hogy a család minden tagja képes legyen ellátni magát –

kérdés, hogy ezt valóban az iskolában kell-e megtanulni.

Ezzel együtt erős kétségeim vannak, hogy egy-egy háztartástan-óra (ami egyébként sok évvel a gender-viták előtt is létezett!) keretein belül van-e ennek helye. Ha a válaszunk az, hogy igen, akkor miért csak a fiúk vesznek részt ezeken az órákon Spanyolországban? Vajon minden lány tud főzni, mert ők otthon megtanulták?

Ha az egész oktatásnak az a lényege, hogy nemsemleges legyen az otthoni munkavégzés, akkor miért csak a fiúk tanulnak lányos dolgokat?

Vajon azt is üdvözölné a feminista közösség, ha a lányokat elkezdenék hegeszteni, fúrni és meszelni tanítani?

Ha a gyerekeket segítésre kell nevelni, vajon az iskola erre a megfelelő terep? Ha a fiatalságban nincs hajlandóság otthon segíteni, vajon mennyi foganatja lesz az oktatásnak? Mi a szülők szerepe mindebben? Mi az iskola vezetőségének célja mindezzel?

Tegyük fel, hogy az itt érettségiző fiúk képesek főzni, mosni, vasalni magukra. Úgy hiszem, hogy ez önmagában semmilyen változást nem szül. A legtöbb esetben a családokban nem a tudás, hanem az akarat hiányzik, mikor nem segítünk. Ahogyan a legtöbb konfliktus gyökere is – legalábbis a nők részről vallva – a nemakarás, nem pedig a nemtudás.

Vajon azt is megtanulják a fiúk, hogy mit jelent egy családban valóban segítségnek lenni – ami jóval több, mint egy életen át élre vasalt ingek sora?

Összesen 175 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2019. július 26. 13:39
Család. Szülői minta. Apakép. Anyakép.
Vidėken újrakezdő
2019. július 26. 11:30
Ha a hölgy tudná, hogy a hegesztés egy igen komoly követelményeket támasztó szakma, akkor nem állítja párhuzamba az egyszerű vasalással, mosogatással. Az én fiam igazán férfias, belevaló ember, szorgalmas és gyönyörű feleséggel, két csudaszép kisfiúval, mégis rendszeresen főz, takarít, fürdet és pelenkáz, ahogy az élet hozza. Inget vasalni pedig megtanult már kamaszként, úgy ment társaságba.
gacsat
2019. július 25. 22:52
A nejem tud hegeszteni. Villannyal. Vasalni meg én szoktam. Mindig szerettem.
koronaszepe
2019. július 25. 22:27
A lényeg, szerintem nem a mechanikai képességek elsajátításán van, hanem azon, hogy ne legyen "ciki", megmosolyogtató, ha egy férfi ilyen típusú munkát is végez otthon. Legyen természetes, társadalmilag elfogadott viselkedésforma. 4 gyerekem van, bár vasalni nem tudok(szépen), főzni nem tudok(jól), de a takarítást is ideértve, amikor kellett segíteni a feleségemnek, akkor nekem ez természetes volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!