Most, hogy hazaengedik Kenderesi Tamást

2019. július 31. 07:50

A virtuális kivégzések idején sem hallgatható el néhány tanulság.

2019. július 31. 07:50
Hont András
Hont András
Facebook

„Nagyon nem szívesen szólalok meg ilyen kérdésekben a #metoo-láz óta, mert a fősodortól való akár öt centis eltérés is olyan vendettát tud eredményezni, hogy abba a nyugatifényes, vadhajtásos kommentszekció is belepirul. Ám most, hogy hazaengedik Kenderesi Tamás úszót, mégiscsak érdemes visszatekinteni az egész borzalmas skandalumra. Ugyanis még a virtuális kivégzések idején sem hallgatható el néhány tanulság.

Az első az, hogy nem csupán azt kell tudni elkülöníteni egymástól, hogy mi helyes és helytelen, hanem egy helytelen viselkedés lehetséges következményeit is. Ideértve a jogi következményeket, az esetleges munkahelyi retorziót, és azt is, hogy mi az, ami a nyilvánosságra tartozik, és mi az, ami nem.

Ezek fényében: amit Kenderesi fenékfogdosásáról kapásból és egyértelműen elmondhatunk, hogy nem, nem helyes. Sőt egyenesen helytelen. Ráadásul Kenderesi nem pusztán magát képviseli – nem, nem az egész magyar nemzetet, a világ magyarságát, Werbőczyt és Dózsát –, hanem a magyar úszókat, vagy ha úgy tetszik: a magyar úszósportot. Így tette teljes joggal kerül az úszószövetség etikai testülete vagy mije elé.

Őrizetbe venni azonban nem kellett volna. Az úgy, ahogy van: aránytalan. És ez nem helyi sajátosság, ennek aránytalannak kell lennie Koreában is, ahogy nem helyi sajátosság az sem, hogy nem csapkodjuk idegen nők fenekét. (Meg nem idegen nőkét sem, ha nem vagyunk velük olyan viszonyban). Éppen ezért egy híresség magatartásának bemutatása nagyon is a sajtó feladata, pont azért, hogy a helyes a helytelentől megkülönböztethető legyen.

Az viszont már megint aránytalanság és kontraproduktív is, hogy a nőkkel szembeni bánásmódnak megint ez legyen az egyetlen – jelentősen fölnagyított – botránya. Ez semmi másra nem jó, minthogy az elit életén keresztül a középosztálybeli internethasználók maguk és környezetük számára demonstrálják: ők nem ilyenek, ők roppant illedelmesek, tapintatosak, empatívak és környezettudatosak. Majd ha elül a botrány, megy minden tovább, és a vidéki koreai vállalatnál – ahol az alkalmazott nem is mer a főnöke szemébe nézni – és az alsóbálatekercsi kombinátnál nem változik semmi. Ahogy az a #metoo esetében is – előre megjósoltan – történt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vén Csataló
2019. augusztus 01. 11:01
Bandika. Szokás szerint beteg fasz vagy. És szokás szerint tudatlan és tájékozatlan. Kenderesit nem vették örizetbe. Bevitték, kihallgatták, elengedték. Max. az úti okmányait vonták be 10 napra. Fasznak okoskodsz, ha egyszer ennyire fogalmatlan vagy!?
Valodi
2019. augusztus 01. 10:03
"ahol az alkalmazott nem is mer a főnöke szemébe nézni" - nem merészség kérdése ez, hanem tilos neki! Ázsiai munkakultúra.
RollsRoyce
2019. július 31. 21:47
Az aránytévesztés az pontos. Mit gondolhat a dél-koreai társadalom arról a társadalomról ahol húszegynéhány /!/állampolgára halála után azok halálának okozóját bagóért kiengedik a börtönből. Ez aztán az aránytévesztés. Még jó, hogy Kenderesit életben hagyták és nem tüntették el a magyar barmok aránytévesztése miatt.
catalina9
2019. július 31. 18:51
Ezek fényében: amit Weinstein fenékfogdosásáról kapásból és egyértelműen elmondhatunk, hogy nem, nem helyes. Sőt egyenesen helytelen. Ráadásul Weinstein nem pusztán magát képviseli – nem, nem az egész zsidó nemzetet, a világ zsidóságát, Mózset és Dávidot –, hanem a zsidó filmeseket, vagy ha úgy tetszik: a zsidó filmvilágot. ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!