Gyurcsány továbbra sem szereti kibontani az igazság minden részletét

2019. június 11. 19:20

A DK elnöke, ha politikai érdekeiről van szó, átlép, ha kell, koalíción, ha kell, írásos és szóbeli megállapodáson.

2019. június 11. 19:20
Tóth Ákos
Tóth Ákos
168 Óra

„Azzal, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke az EP-választás után megerősítette partnereit abban, hogy továbbra is kiáll Karácsony Gergely főpolgármesteri jelöltsége mellett, majd végül kikötött a függetlenként, de a DK biztatására elinduló Kálmán Olga mögött, bebizonyosodott, hogy Gyurcsány Ferenc továbbra sem szereti kibontani az igazság minden részletét. A helyzet kissé arra az időszakra emlékeztet, amikor még miniszterelnökként és az MSZP elnökeként kormányzásának valamennyi kudarcát koalíciós partnerén, az SZDSZ-en verte le azzal, hogy »túl magasan hordják az orrukat«. Most az MSZP–Párbeszéd-szövetség – még ha az orruk nem volt is fennen, sőt a választás után inkább lógatták – megtapasztalhatta, milyen, amikor Gyurcsány Ferenc rajtuk veri el a port: a DK elnöke, ha politikai érdekeiről van szó, átlép, ha kell, koalíción, ha kell, írásos és szóbeli megállapodáson.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy Gyurcsány Ferenc lépéseit pártjának – most bizonyosan – jól fölismert politikai érdekei motiválják. A kérdés az, hogy ezek feltétlenül egybecsengenek-e a főpolgármester-váltást óhajtók érdekeivel. Tény azonban az is, hogy a helyzet valóban gyökeresen megváltozott, s ennek valamiféleképp hatása kellett legyen a főpolgármester-jelölti küzdelemre, a DK ugyanis a fővárosban kétszer annyi szavazatot szerzett májusban, mint a szocialisták és a Párbeszéd listája.

Az MSZP–P, mintha csak megsejtette volna az idők szavát, jó előre megállapodott a budapesti kerületek őszi leosztásáról a DK-val és az EP-választáson aztán szintén eléje vágó Momentummal. A DK már az előválasztás első fordulójában beállt Karácsony Gergely főpolgármesteri jelöltsége mögé is. Mi több, a Párbeszéd szerint írásos megállapodást is kötöttek – Gyurcsány Ferenc ezt kissé nagyvonalúan afféle levelezésnek titulálta – arról, hogy Karácsony Gergely nem lesz az első helyen az MSZP–Párbeszéd közös EP-listáján, nem folytat aktív EP-kampányt, s ha ez így lesz, akkor a DK Karácsonyt fogja támogatni az előválasztáson. Ez azért is érdekes, mert valamiféle magyarázatot ad arra, hogy Karácsony miért volt ennyire érthetetlenül passzív az európai parlamenti választás kampányában, amit sokan komoly hibaként róttak föl neki. Akadtak olyan vélemények is, hogy más, ennél persze jóval súlyosabb okok mellett az ő látványos távolmaradásának is része volt a pártszövetség tragikus választási szereplésében.

Karácsony Gergely mindenesetre az alku ráeső részét betartotta, Gyurcsány Ferenc pedig nem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kopa
2019. június 12. 15:22
Mindenki felírhatja, a DK-val nem lesz soha együttműködés, csak szószegés és minden megállapodás felrúgása. De soha nem késő, most lehetne a csótányt ingorálni, teljes ellenzéki szinten, távlatokban biztos többet hozna.
zolizolizoltan
2019. június 12. 11:47
Gyurcsány tönkre tenné a fővárosomat, ha ő uralná Budapestet, mert számára a saját személye és a pártja egyedül fontos, Budapest huszadrangú lenne nála.
zolizolizoltan
2019. június 12. 11:27
Az a bűnöző, aki előnyökért becstelenséget csinál.
catalina9
2019. június 12. 11:24
. A DK-ban mindenesetre szintén igen nagy meglepetést keltett Kálmán Olga jelölése – úgy tudni, az elnökség csak a bejelentés napján értesült az új fejleményről, amelyről addig csak Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Molnár Csaba alelnök tudott. " hát ők a "koalició", a többi, akik semmiről sem tudnak, ők a "demokratikus"..mint az Apró-féle népidemokráciában...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!