Manfred Weber nehéz napjai

2019. június 23. 15:01

Nem beszélhetünk az EP-ben egységes Weber-ellenes frontról.

2019. június 23. 15:01
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„A kialakult helyzet sajátságos, hiszen nem beszélhetünk egységes Weber-ellenes frontról. A parlamenti frakcióvezetőknek például konkrétan vele van bajuk a jelek szerint, de lehet, hogy csak arról van szó, hogy felismerték: tőlük függetlenül is zsákutca Weber jelöltsége. Az egész csúcsjelölti rendszer elkaszálása azonban aligha érdekük, főleg mert azzal Timmermans ambí­cióinak is lőttek. Egy brüsszeli diplomata ezt úgy fogalmazta meg a Politicónak, hogy a Néppárt nem fog kétszer öngyilkosságot elkövetni, ha már Webert fel kell adniuk, a legnagyobb pártcsaládként nem fognak valaki más csúcsjelöltje mellé állni.

Emmanuel Macron francia elnök azonban kezdetektől fogva ellenzi a csúcsjelölti rendszert, ami már csak azért is érthető álláspont, mert az esélyes pártcsaládokban nem a franciák dominálnak. A németek által uralt Néppárt helyzete nem könnyű, ugyanis ma már nincs annyi erejük, hogy mindenképpen érvényesítsék az akaratukat a csúcspozíciók elosztásakor. Az Európai Tanács, ahogy az egész európai politika, erősen megosztott és töredezett, más pártcsaládoknak sem lett akkora ereje, mint amennyi a Néppártnak volt valaha, arra azonban nagyon is képesek, hogy keresztbe tegyenek nekik.

Merkel egészen biztosan észrevette, hogy Macron élvezi a helyzetet. A francia elnök nemcsak azt jelentette be, hogy egyik csúcsjelölt mögött sincs kellő támogatás, hanem még az Európai Központi Bank (EKB) élére pályázó német Bundesbank-elnöknek is odaszúrt a sajtótájékoztatóján. Ahogyan ugyanis arra Macron valóban találóan rámutatott, elég átlátszó, hogy Jens Weidmann éppen a tanács ülése előtti napon gondolja meg magát az EKB kötvényvásárlási programjával kapcsolatban, amit korábban támadott. A legkeményebb mondata persze az volt, hogy Weber akár még támogatható is lett volna, de ő egy német lista vezetője volt. Mindezek mellett Macron makacsul állítja, hogy a csúcspozíciók elosztása számára nem egy francia–német párharcról szól. Hát dehogynem.

Miközben egyre több politikusról derül ki, hogy bár nem reklámozta, nagyon is ellenezte a csúcsjelölti rendszert, érdemes visszaemlékezni arra, hogy Orbán Viktor és David Cameron akkori brit kormányfő már öt éve, amikor ketten nemmel szavaztak Jean-Claude Junckerre, nyíltan egyértelműsítették az álláspontjukat ebben a kérdésben. Úgy látszik, a csúcsjelölti rendszer esetében is igaz, ami a migráció és a terrorizmus elleni küzdelemben: az uniós mainstream néhány év késéssel átvette azt az álláspontot, amelyet korábban elutasított.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kerekperec
2019. június 24. 06:48
Tanulj Mariann, tanulj ! 'Az európai baloldaliak és liberálisok bejelentették, hogy nem támogatják Manfred Weber bizottsági elnöki megválasztását. Weber alkalmatlanságát elsősorban az bizonyítja, hogy még saját pártjában sem védte meg az európai értékeket, csak nadabandázott róla, és képtelen volt a diktátor Orbánt eltávolítani a Néppártból. Ezzel pedig egész Európát fenyegeti a megválasztása. Miközben Orbán abban reménykedett, hogy az általa gerjesztett szélsőjobb átveszi egész Európa irányítását és európai méretekben megismétli azt a fasiszta puccsot, amit Magyarországon végrehajtott, nem ez történt, hanem az ellenkezője. Örülhet, ha a Weeber és társai által manipulált Európai Néppártba visszasunnyoghat, és nem rúgják ki. Eközben a baloldal, a liberálisok és a zöldek abba a helyzetbe kerültek, hogy az egész európai politikát befolyásolni tudják, és nélkülük a német jobboldal a Néppárton kerestzül nem tud elérni akármit. Ennek legvilágosabb üzenete Weber személyének elvetése. Weber valóban alkalmatlan arra, hogy az európai “kormányfőnek” számító Európai Bizottsági elnök legyen. Gyengekezűsége, jellemtelensége, határozatlansága és elvtelensége nélkül Orbán soha nem építette volna ki az Unió első fasiszta államát. Ehhez a Néppárt asszisztált, a Néppárt nyújtott segítséget, támadást és védelmet, amelynek frakcióvezetője Weber volt. Weber alkalmatlansága kevés híján a Néppártban levők kilépéséhez, a Néppárt kettészakadásához vezetett, mert a tisztességes konzervatív demokraták megelégelték Orbán aljasságait és fasizmusát. Weber egy aljas trükkel tartotta egyben a pártot, Orbánt a Néppárt felfüggesztette, amivel mindkét oldalt bent tartotta. Ez azonban nem zseniális, hanem aljas megoldás volt, és csak konzerválta a bajt.' (AN)
gallfec
2019. június 23. 18:19
Mindegyik kérdés jogos ....csakhogy sztem valójában nincs kérdés :) Mikronnak csak egy terve van, ez nem is terv, hanem egy alacsony IQ törekvése : sok kis ( minden lehetséges ) úton egy visszacsatolás nélküli pozitív felpörgés a minél több hatalom- befolyás megszerzésére. Sztem egyetlen intézkedésének a következményeit sem képes megnyugtatóan áttekinteni. Ámokfutó. Nem az esze irányítja, hanem a nehézkedése. Nem értékelhető racionálisan, mert mikron egy korlátolt ( butuska ) kábszeres és elferdült , beteg személyiség. Hogyan vagy egy csapatban ( mondjuk muszáj) egy ilyen személyiségű csapattaggal? Sztem az a helyes stratégia, ha a szabadesésével kalkulálsz, nem a terveivel, mert azok nincsenek. Hol ez, hol az. És bízol abban, hogy Európa nem öngyilkos, csak a mikron. Még a franciák is csak jobb híján tűrik...és a V4 elég ellensúly vele szemben a németek nélkül. Ha a mikron nem is érti ezt, a franciák meg fogják érteni. Előbb vagy utóbb. Ez a fent vázolt " nehézkedése " helyezte most mikront szembe a németekkel..ami eleve egy nagy baki a mai helyzetben, ha valaki GONDOLKOZVA politizál , mint francia elnök.
Kup Lung
2019. június 23. 16:13
"Mindezek mellett Macron makacsul állítja, hogy a csúcspozíciók elosztása számára nem egy francia–német párharcról szól. Hát dehogynem." ---- Igen valóban ez egy francia-német lökdösődés ! Csakhogy ezekből az is következik (kedves Mariann) hogy hogy nem a Fidesz éri el ha Weber nem lesz EB elnök. Hanem Macron. ------ És ennek már csak azért sem érdemes annyira tapsolni (most az egész jobboldali sajtó ezt teszi ) mert Macron mesterterve győz ha Weber kiesik. Úgyis fel lehet fogni hogy a Fidesz Macron játszmáihoz asszisztál. Ugye. Ugye. Márpedig a választásokig ő volt a bevándorláspártiak megtestesítője a Fidesz szemében. Most hogy "közösen nem akarták" Webert az inkább Macronnak kedvez a nagypolitikában.A Fidesz pozíciója ettől még nem javult ,nehéz helyzetben vannak hiába szerepeltek itthon jól. Macronék ugyanúgy az EP-ben megszavaznak ellenünk mindent.Ráadásul biztos hogy jobb EB elnök lesz számunkra Webernél? Annyira biztos ez ? Mérget nem vennék rá. -----
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!