Ahol a gyerek az első

2019. június 11. 08:09

Akinek a gyerek az első, nem kísérletezik rajtuk, hanem tényekre, hatástanulmányokra alapozva alakítja a közpolitikát.

2019. június 11. 08:09
Ónody-Molnár Dóra
168 Óra

„Az a kormány állítja, hogy számára a gyerek az első, amelyik kötelezővé teszi az egyetemi továbbtanuláshoz a nyelvvizsgát, miközben tisztában van a középiskolai nyelvoktatás alacsony színvonalával. Akinek a gyerek az első, nem veszi el több ezer fiataltól a diplomaszerzés lehetőségét. Nem lehet annak a kormánynak a gyerek az első, amelyik kilenc év alatt immáron a negyedik alkalommal szervezi át a szakképzést, mert az első három próbálkozása totális csőd volt.

Akinek a gyerek az első, nem kísérletezik rajtuk, hanem tényekre, hatástanulmányokra alapozva alakítja a közpolitikát, hogy mást ne mondjunk. Nem lehet fontos a gyermek annak a miniszterelnöknek, aki leszállította a tankötelezettség korhatárát, holott pontosan tudható volt, mi lesz ennek a lépésnek a következménye. Tinédzserkori terhesség, végzettség nélküli iskolaelhagyás, biztos szegénység. Mind bejött. Bár Orbán azzal henceg, hogy neki a gyerek az első, a mai napig nem vonta vissza a tragikus döntését.

A gyerekek érdeke mit sem számít annak a kormánynak, amelyik hagyja, hogy ezrével lakoltassanak ki családokat az otthonaikból. Nem a gyerek az első, ha a kormány kilenc év alatt sem tett semmit a bántalmazás és a családon belüli erőszak elleni hatékonyabb fellépés érdekében. Friss adat: »egyetlen év alatt a 18 év alatti szegény gyermekek leszakadása 14,2 százalékról 36,9 százalékra nőtt«. A magyar gyerekek 33,6 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség az EU Alapjogi Ügynökségének adatai szerint. Így néz ki egy olyan ország, ahol a kormány számára a gyerek az első?

Nem, így egy olyan ország néz ki, amelyet még a migránsok is nagy ívben elkerülnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2019. június 11. 16:22
hülye tyúk
noge
2019. június 11. 13:01
Dórika! Jobb, ha elhagyod ezt a süllyedő hajót, és egy másik országot választasz magadnak, ahol kíváncsiak is az agymenéseidre. Mert itt mindenki tudja, hogy egy fizetett nezetáruló vagy.
Selamat
2019. június 11. 12:13
Hehe, ez a kései üzenet Magyar Bálintnak íródott! Hogy miért most nyafog róla Ónody kisasszony, az elég sok kérdést felvethetne. Ha érdekelne bárkit is egy ilyen magán nyavalygás.
kunfia
2019. június 11. 12:00
"A döntő többség azonban nem olyan szerencsés, hogy két tannyelvű oktatásban részesüljön: az ő számukra keserves lehet a nyelvvizsgázás, és gyakran nem is sikerül. Az egyik tanár szerint a siker eléggé függ az osztály összetételétől is: volt olyan év, amikor a végzősök közülük két-hárman nyelvvizsgáztak sikeresen, míg más csoportban az arány 60–70% körül mozgott (egyébként egy elit gimnáziumról van szó, máshol valószínűleg ritkább a kétharmad körüli arány). De mi lehet a kudarc oka? Lehet, hogy a magyarok olyan nehezen tanulnak nyelvet, hogy más országokhoz képest dupla annyi idő alatt sem mászik a fejükbe egy nyelv sem?(...)Több tanár látja úgy egyébként, hogy a különtanárhoz járás nem puszta divat vagy mánia: van olyan, aki iskolai tanárként maga küldi magántanárhoz szóbeli nyelvvizsga előtt álló tanulóit, mert úgy érzi, nem tudja őket elég hatékonyan felkészíteni a megmérettetésre. „Osztályszinten tanítok” – mondta egy általános iskolai angoltanárnő: egyes diákjai számára nem tud eléggé differenciálni. Többen úgy nyilatkoztak, hogy a beszédkészség fejlesztésében az iskola nem tud eleget nyújtani – például mert egyszerűen nem jut elég idő arra, hogy eleget beszéljen egy-egy diák, vagy mert nem sikerül megoldani azt a pszichés gátlást, ami miatt a diák, még ha idő lenne is rá, egyszerűen nem meri kinyitni a száját a társai előtt(...) A nyelvtudás azonban állandóan karbantartandó, frissítendő, mert egyébként elkopik, megfakul. Éppen ezért kérdéses, miért annyira fontos követelmény a felvételihez egy olyan dokumentum, amely tulajdonképpen egy pillanatnyi állapotfelvétel valakinek a nyelvtudás-szintjéről." https://www.nyest.hu/hirek/miert-nem-sikeres-az-iskolai-nyelvoktatas
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!