Elfogadhatatlan és példátlan a román diplomácia lépése

2019. június 08. 11:43

Kiállunk magyar honfitársaink mellett, akik a katonatemető védelméért küzdenek.

2019. június 08. 11:43
LMP
MTI OS

„Mint ismert, az úzvölgyi katonatemetőbe román provokátorok törtek be, és rongáltak meg magyar síremlékeket. A temető rengeteg magyar honfitársunk zarándokhelye, köztiszteletnek örvendő hely. Az LMP elfogadhatatlannak és a nemzetközi szokásjogi normák durva megsértésének tartja, hogy Románia budapesti nagykövete megtagadta a párbeszédet az üggyel kapcsolatban. 

Elvárjuk a kormánytól a leghatározottabb fellépést és minden rendelkezésre álló eszköz igénybevételét, továbbá mélységesen elítéljük a román fél udvariatlan, kioktató és példátlanul durva stílusát. Tudjuk, hogy államközi egyezmény írja elő, hogy a magyar féllel kötelesek a román illetékesek egyeztetni, ezért felszólítjuk Románia kormányát: tegyen eleget nemzetközi kötelezettségének és a közös európai értékekből fakadó normatív szabályokat tartsa be. 

Az LMP politikai közössége továbbá elítéli azt a gyűlöletkeltő és uszító politikát, amit az üggyel kapcsolatban a román média és hatóságok művelnek, kiállunk magyar honfitársaink mellett, akik a katonatemető védelméért küzdenek. Az LMP emellett elvárja azt is, hogy az EU a szokásos szigorral adjon választ erre az alapjogi sérelemre, hiszen az erdélyi magyarok sem érdemelnek kevesebbet, mint más EU-s állampolgárok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marula
2019. június 08. 22:39
"Elvárjuk a kormánytól a leghatározottabb fellépést" Ez jogos. Sajnos néhány napja csönd van, azóta hogy a követ megtagadta a megjelenést, semmi nem történt.
megfejtô
2019. június 08. 12:56
Csak üdvözölni lehet ezt. Mièrt nem ilyen (magyar) az ellenzèk?!
szerafim
2019. június 08. 12:39
ha ezt titokban a Schiffer írta, akkor csókoltatom!
néhai Ch.Pilot
2019. június 08. 12:37
" Az LMP emellett elvárja azt is, hogy az EU a szokásos szigorral adjon választ erre az alapjogi sérelemre, hiszen az erdélyi magyarok sem érdemelnek kevesebbet, mint más EU-s állampolgárok.” Hány képviselőt is juttatott az LMP az EU Parlamentjébe, hogy közvetlenül is képviselhesse a magyar érdekeket? Értsd: eddigi politikája alapján hányan gondolják Magyarországon, hogy az LMP a magyar érdekeket képviselte/képviselné az EU Parlamentjében?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!