A harmadik köztársaság

2019. június 24. 16:58

A Szociáldemokrata Párt (PSD) reakciója azt mutatja, hogy nem értette meg a választás üzenetét.

2019. június 24. 16:58
Florin Abraham
Főtér.ro

„A kommunista rezsim bukása óta eltelt három évtizedben a radikális változtatás, az establishment lerombolásának vágya csak kétszer rendelkezett több mint kétmillió ember erejével.

A 2000-es elnökválasztás alkalmával, egy mélyreható válság közepette, amikor csak a reménye pislákolt az Európai Unióhoz való csatlakozásnak, az Emil Constantinescura és a Demokratikus Konvencióra 1996-ban szavazók jelentős része önromboló módon úgy döntött, hogy Corneliu Vadim Tudort támogatja.

Most azok egy része, akik 2001 után az Unióba bujdostak, a családjuk, valamint a felnőtté vált hajdani »Pró nemzedék« jelenti a Szövetség 2020 szavazóinak fő seregét.

2019. május 26-a szimbolikusan a Második Köztársaság végét jelöli. Az Első Köztársaságot, a totalitáriust három évtizeddel ezelőtt váltotta fel az Átmenet Köztársasága. Ez lépésről lépésre a politikai elakadások, az egyenlőtlenség és a kiváltságok köztársaságává vált.

Nyilvánvalóvá vált egy politikai működési mód csődje: a választók helyi választottakból álló hálózatokkal történő mozgósítása nem tudta kompenzálni a polgárok változtatási vágyát.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) azonnali reakciója azonban azt mutatja, hogy nem értette meg a választás üzenetét. A megyei tanácsi elnökök közvetlen választásához való visszatérés, abban a reményben, hogy politikailag megmentheti magát, a sajtó által (PSD-s vagy a PNL-s) »helyi kiskirályoknak« nevezettek közül sokak számára az utolsó politikai bál lesz, hiszen a következő helyhatósági választás alkalmával a nép dühének célpontjaivá válnak.

A helyi választottaknak – javadalmazások formájában – ígért kiváltságok megadásának az lesz a következménye, ha végül megtörténik, hogy megnövekedik a gyűlölet a PSD ellen, amelyet e lépés támogatójának tartanak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2019. június 25. 09:32
Viszont futballban fényévekkel profibbak, mint a magyar "akadémiák"... Én azt javasolnám Csányi MLSZ-elnök úrnak: legalább hat hónapig fagyasszon be minden támogatást, tao- és szerencsejáték-pénzeket, amíg legalább a magyar akadémiák oda nem jutnak el, mint a románok... Ha kell leírom neki, milyen szempontok - egyszerű, 4. osztályos szintű szempontok - alapján!!! Egyébként úgy vélem, ENNEK a Romániának mielőbb elpusztul, annál jobb. Mert ettől csak jobb jöhet. Az emberiség legelső nyelve a román volt, ezt vallják román tudósok - hát ez mindent elmond róluk. Az a temető, ahol egyetlen román katona nem lett eltemetve: Román Hős Katonák Temetője, b+ Románia...
cga82
2019. június 25. 09:11
"A Szociáldemokrata Párt (PSD) reakciója azt mutatja, hogy nem értette meg a választás üzenetét." Volt már, hogy megértették?
Akitlosz
2019. június 24. 23:36
Ezek a köztársaságok nem valami tartósak, annyira nem, hogy bele sem számolja az összeset.
Akitlosz
2019. június 24. 23:19
A vörösöket nem a választás üzenete érdekeli, hanem a saját céljaik. Ehhez a választás csak eszköz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!