Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Diákok, figyelem!

2019. május 15. 18:21

A kormány nem írta meg a házi feladatot.

2019. május 15. 18:21
Szél Bernadett
Facebook

„Diákok, figyelem! Megkérdeztem az ombudsmant, hogy véleménye szerint nem sérti-e az alapvető jogokat a megfelelő előkészítés nélkül bevezetendő kötelező nyelvvizsga, és hogy teljesültek-e a 2017-es ajánlásai. A válasza egyértelmű: a kormány nem tett eleget az ombudsman által részletezett alapvető követelményeknek, magyarul alapjogokba ütközik a kötelező nyelvvizsga jövő évi bevezetése. Ahogy fogalmaztam: a kormány nem írta meg a házi feladatot, de a diákoktól elvárja a sokak számára lehetetlent — az ombudsman korábban azt mondta, hogy alapjogi szempontból aggályos a kellő előkészítés nélküli kötelező nyelvvizsga elvárása felsőoktatási képzésbe lépéshez, a kormány nem tette meg a szükséges változtatásokat, így jogállami elvekbe ütközik és oktatási jogokat sért, amire most készül. Folytatni kell a tiltakozást, eggyel több érv szól amellett, hogy a jogaikért kiálló diákoknak van igaza!

A részletekről: 

  • A teljes dokumentum itt érhető el: https://www.parlament.hu/irom41/05998/05998-0001.pdf
  • Röviden a lényeg: azt írta az alapjogi biztos, hogy »a felsorolt ombudsmani ajánlások jelentős része nem vagy nem teljes mértékben valósult meg«, továbbá, »a hivatkozott jelentésemben foglalt, azóta más szakmai szervezetek által is megerősített álláspontomat és javaslataimat változatlanul fenntartom«. 

Az ombudsman ugye két éve kérte a kormányt arra, hogy biztosítsa a nyelvvizsgára való iskolai felkészítés tárgyi és személyi feltételeit, igazítsa a új követelményekhez a NAT-ot és a kerettanterveket, és halassza el a kötelező nyelvvizsga bevezetésénk dátumát. A biztos világosan kimondta, hogy az iskolának kell biztosítania a nyelvvizsgára való felkészülés feltételeit, és ha ennek a kormány nem tesz eleget, az sérteni fogja a diákok jogait. Mivel kormány nem tett eleget ennek, alapjogokba ütközik a kötelező nyelvvizsga jövő évi bevezetése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IV. Fawkes
2019. május 17. 12:07
Szánalmasan hülye.
Esvány
2019. május 17. 10:49
Az idegen nyelv oktatásat már régóta emelt óraszámban történik. Aki e mellett az oktatás mellett nem tud nyelvvizsgát szerezni az ALKALMATLAN arra, hogy egyetemre menjen, mert vagy lusta tanulni, vagy az esze nem vág kellőképpen (próbáltam diplomatikusan körülírni...). Aki akar tanulni, szorgalmas, és a képességei is meg vannak, az most is meg tudja tanulni.
Korrupt Kornél
2019. május 16. 21:23
Diákok figyelem, vigyázni, beindul a pedifilía!
Zsolt75
2019. május 16. 16:13
Tényleg elképesztő. Mennyivel egyszerűbb milliárdokért diplomamentő programokat indítani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!