Fehér foltok

2019. május 15. 10:52

Ilyen impozáns manipulációs készlettel az induláskor elbillen az eredmény.

2019. május 15. 10:52
Markotay Csaba
Népszava

„Személyes adatokat másoltak át egyik ajánlóívről a másikra; halottak neveit használták; aláírásokat hamisítottak – csak néhány példa a tavalyi parlamenti választás körüli visszaélésekről. És ezek nem ellenzéki vádaskodások, hanem Polt Péter legfőbb ügyész felsorolása arról, hogyan csaltak vagy csalhattak 2018-ban. A lista távolról sem teljes. Nincs benne például az, hogy néhány helyen feltűnően sok volt az érvénytelen voks, vagy a felvett és a leadott szavazatok közötti eltérés. Ahogy az sem, hogy az egyik-kelet-magyarországi községben a szavazatszámláló bizottság tagjai karon fogva mentek a választókkal a fülkébe, és azt is a tudtukra adták, hogy a Fideszre érdemes szavazni. Az egyik pécsi körzetben egy férfi a szavazás előtt ismerte el: fizettek neki, hogy a kormánypárti jelöltre húzza az ikszet – utóbb ennél az esetnél a Kúria is megállapította a jogsértést.

Egyszerű a képlet: akkor buktak ki a gyanús esetek, amikor a szavazókörökben ott ültek az ellenzéki delegáltak. Mert ami nem látszik, és nincs, aki beszéljen róla, az választási szempontból olyan, mintha meg sem történne. A fideszes szabályokat amúgy is trükközésre faragták. Indulhatnak kamupártok, szinte csak a Fidesz plakátolhat, médiafelülete alig van az ellenzéknek, a levélben szavazók névjegyzékében ki tudja, mennyi halott lehet, a választókerületeket úgy rajzolgatják át, ahogy akarják (legutóbb Miskolcon bukott ki egy ilyen példa).

Ilyen impozáns manipulációs készlettel az induláskor elbillen az eredmény. Az ellenzéknek egy lehetősége van: minden szavazókörbe saját embert küld, aki jelez, ha lát valamit. Elképesztő, hogy a dolog mégsem működik. Hétfőig – a határidő előtt három nappal – mindössze 1500 delegáltat neveztek meg összesen a listát állító pártok, a lehetséges 184 ezerből. Ha nem változik radikálisan a képlet, a bő 10 ezer szavazókörből megint több ezer marad fehéren. Ne legyen kétsége senkinek: a Fidesz végül mindenhova küld delegáltat, aki szavaz is, ha előkerül valamilyen jogsértés – és nem kell varázsgömb hozzá, hogy megjósoljuk, a kormánypártnak kedvező eredménynek aligha fekszik majd keresztbe.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. május 16. 12:56
"A fideszes szabályokat amúgy is trükközésre faragták. Indulhatnak kamupártok, szinte csak a Fidesz plakátolhat, médiafelülete alig van az ellenzéknek" Ezt a baromságot még beveszi valaki? Mikor tele volt a város a jobbik lopós plakátjaival 95% felületet lefdve, nem volt médiafelülete az ellenzéknek? Hát meg kell a szívnek szakadni.
kispufi
2019. május 15. 14:51
Pedig a tömegek fürtökben vonulnak a potens és népszerű ellenzékekre szavazni, egyedül csak a delegálthiány akadályozza meg a földcsuszamlásszerű földcsuszamlást. Csabi, mondok egy kézenfekvőt: csippentsétek le a tömegfürtökből a delegáltnak valót. Ne mondd,. hogy nincs kit, mert akkor kétségbe vonódik az egész igazságbeszédnyi cikked.
zakar zoltán béla
2019. május 15. 14:45
Látóasszony?
puszika
2019. május 15. 14:44
Markotay elvtárs! Kár a klaviatúráért. Ezt az egészet egy mondatban is leírhattad volna..........Fidesz nélkül,valahogy így: Ti hülye ellenzékiek,legalább annyit érjetek már el hogy, elegendő delegáltatok legyen a szavazatszedő bizottságokban!! A többi tőről metszett gyűlöletkeltés!! Már firkásznak sem vagy megfelelő!! Emberségről meg ne is beszéljünk.............felesleges!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!