Kettős fronthatás

2019. május 30. 18:23

Megint a Gyurcsány-Orbán versengést kell majd bámulnunk évekig? Tényleg csak ennyi történt?

2019. május 30. 18:23
Kiss Viktor
Mérce

„Az EP-választások eredményein végig tekintve két dologra lehetünk figyelmesek. Az egyik, hogy a jobboldali populista erők európai szinten is politikai tényezőkké váltak, és egyre erőszakosabban igyekeznek átalakítani és ellenőrzésük alá vonni azon országok társadalmait, ahol kormányzati pozícióra tesznek szert. A másik, hogy a 2008 után sokak által végleg leírt (neo)liberális szereplők, illetve azok utódai feltámadtak poraikból, és rég nem látott elánnal fognak hozzá ideológiai és politikai pozícióik újraépítéséhez.

Ez azt jelenti, hogy választóként várhatóan egyszerre két oldalról kapjuk mostantól az ívet. A meteorológia az ilyesmit hívja »kettős fronthatásnak«, ami köztudomásúlag nagyon megterheli az idegrendszert, és az egekbe löki az ember vérnyomását.

Megint a Gyurcsány-Orbán versengést kell majd bámulnunk évekig? Tényleg csak ennyi történt? Próbáljunk higgadtak maradni, és megfejteni, mi is zajlott az elmúlt évtizedben a politikában.

1989 után a kihívó nélkül maradt és hegemón pozícióra törő liberális erők annak a tézisnek a nevében léptek föl, hogy csak a kapitalizmus és a liberális demokrácia kombinációja hozhat létre harmonikus, gazdag, szabad és boldog társadalmakat. Ez a meggyőződés legitimálta, hogy a liberális korszak kiépítésének projektje során gazdasági, politikai és társadalmi szinten is hozzáláttak az »európai világ« gyökeres átalakításához – ennek egyik zászlóshajója lett az Európai Unió.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2019. május 31. 10:26
"Mindent egybevetve visszajutottunk oda, ahol 2009-ben voltunk: a politika (neo)liberálisok és jobboldali populisták közötti küzdelemre egyszerűsödött. Ezt a tíz évet kidobhatjuk az ablakon." Tényleg?
AKissLaci
2019. május 31. 08:58
Ez igen érdekes. Fletó reggel elolvassa az indexet, a 24.hu-t, a 168 órát (Mércét még ő se olvas) - aztán kiáll a hordóra, és elkezdi: "Kurva ország..." - aztán felmondja, amit olvasott. Most meg itt nyavalyognak a PR-sei, hogy rá szavazott a jónép egyhatoda. Baszki, ti toltátok oda, ahol van! Fletó nem rohangált ajtóknak, nem fetrengett földön, nem rohamozott meg közintézményeket (legalábbis nem közvetített ilyen produkciókat a facebookján) - csodálkoznak, hogy az általuk legyártott Orbángyűlölő agymosottakból, nem a legtehetségtelenebbeket, hanem a legkártékonyabbat választották? Ti főztétek ezt a szart, egyétek is meg! Nem láttam ugyanis a saját maguk által "progresszív"-nek nevezett Nagy Oknyomozó Brigád feltáró riportjait Gyurcsány "áldásos" tevékenységéről 2004-2009 között, meg az egész Apró-maffia működéséről az elmúlt 70 évben! Ez a jó ezekben a libsi agyhalottakban: szart főznek, aztán meg sivalkodnak, hogy nem finom! Igen, kis köcsögök, Hontok, Tóta W-k, mittomén - ti toltátok rá az országra azt a kérdést: Orbán vagy Gyurcsány?! És akkor fogtok igazán visítani, amikor októberben megérkezik rá ugyanaz a válasz, ami tíz év óta mindig. Akkor még mindig marad számotokra Fletó híres tanácsa: "El lehet menni ebből az országból!"
Magnólia
2019. május 31. 06:56
"Gyurcsány-Orbán versengést kell majd bámulnunk évekig?" Nem kelllll. Dőlj a kardodba, és annyi.
ellenforradalmár
2019. május 31. 06:16
Van valaki, aki végig tudta olvasni az egészet? A felénél elakadtam, és nem tudom miről szól igazán...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!