Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Miért ne lehetne másképp újjáépíteni a Notre-Dame-ot? Volt már rá példa

2019. május 05. 09:34

Van, aki a székesegyház tetejére fából készült látogatóteraszt képzel, míg más üvegtetőt.

2019. május 05. 09:34
Illényi Balázs
HVG

„A tetőfedés során az ólom rézzel való helyettesítése Párizsban is kézenfekvőnek tűnhet, hiszen ezzel akár hetedére lehetne csökkenteni az eredeti »ólomcserepek« együttesen 210 tonnás súlyát. Alá pedig jöhetne valamilyen modern, szálerősítésű betonszerkezet, ami szintén enyhítene a falak terhelésén. Több építész ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy a »középkorhű« helyreállítás nagyszerű lehetőség lenne a korabeli építési technikák tanulmányozására.

Az eredeti formák és a XIX. századi huszártorony visszaépítése kapcsán így kialakult két tábor elképzelései mellett ugyanakkor máris röpködnek a hagyományokat (még) kevésbé tisztelő javaslatok. A »minden kor hozzátette a Notre-Dame-hoz a magáét« elv jegyében van, aki a székesegyház tetejére fából készült látogatóteraszt képzel, míg Norman Foster brit építészirodája üvegtetőt, illetve kristály és rozsdamentes acél kombinációjából készült huszártornyot tervezne. A francia sztárépítész, Jean Nouvel sem idegenkedne a modern anyaghasználattól az újjáépítés során, ám ő ragaszkodik az ólommal borított fából készült tornyocskához mint »a katedrális sérthetetlen részéhez«.

Akármelyik elképzelés győz, jelenleg a legfontosabb a tűztől és a rázúdított nagy mennyiségű víztől is megrendült épületszerkezet stabilizálása, illetve a károk pontos felmérése (ami akár évekig húzódhat). A stabilizálás azért fontos, mert, mint arra ugyancsak történelmi példák figyelmeztetnek, a gótika egyik jellegzetességének számító elvékonyított, hatalmas ablakokkal áttört, kívülről támívekkel és pillérekkel megtámogatott falak könnyen leomolhatnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2019. május 06. 16:48
NEM LEHET.
Royce2.0
2019. május 06. 08:22
szerintem vetítsenek oda hologramot, amely pénteken lehet félhold, szombaton dávidcsillag, vasárnap kereszt, hétfőtől csütörtökig pedig szivárvány :DDD
Minnie
2019. május 05. 23:57
száz év mulva ezer éves lesz, nem mindegy, hogy akkor mit mondanak ; 2019-ben leégett, de újjá építették, vagy leégett, de újat építettek helyette
betamás89
2019. május 05. 21:07
És bele keresztrefeszített disznókat, nemdebár?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!