Daddy Issues

2019. május 31. 21:46

A magyar választó szemében most van Apa és vannak a gyerekek.

2019. május 31. 21:46
Gazics György
Vendégszerző

A magyar politika közepén áll egy hatalmas nagy Orbán-szobor. Az óramutató járásával megegyezően kering körülötte a kormánypárti fix kétmillió, áldva őt; ellenkező irányban pedig a Viktorba belebetegedett milliós ellenzéki kemény mag, szitkokat szórva rá. A tömegből sörös ládán állva kiemelkedik pár jobbos-balos megmondóember, bátorítva és szidva az örvénylő tömeget.

Kicsit távolabb holdként visznek körbe egy Gyurcsány-szobrot, az egyetlen kultusz-ellenpontot a magyar politikában.

Aki eddig nem kapott kedvet ehhez a tánchoz, az nem is fog:

milliós tömeg nézi ezt kintről, 10+ éve.

Valahogy majd ikszelnek, amikor kell.

Ez az Orbán-centrikus modell. Sok mindenre jó: személyes fogadalmam, hogy ha kimondom a miniszterelnök nevét, pofont adok magamnak. Inkább úgy hívom, Ikon, ha nagyon muszáj beszélni róla. Nem akarok beszélni róla, mert a milliós tömeget, aki kint áll, nem lehet hallani, ha a szobor közelébe megyek.

Nem ez az egyetlen önkéntes, modern ellenzéki identitásba kódolt alá-fölé rendeltség: Orbán nem csak szobor, hanem a családfő is.

Április 8. előtt az agresszív, forradalmi patkánykommunikáció csúcsokat döntött az ellenzéki oldalon: akasztgatás, börtön, menekülni fogsz, kicsinálunk. Dühös szemek, fröcsögő száj, öklös szmájli. Kormánynak és szavazóinak egyaránt, fék nélkül. Látszólag nem is hatástalanul: a kormányoldal támogatói a közösségi médián jobbnak látják nem hangoztatni a politikai preferenciájukat.

Orbán nyilvánosan sosem dühös, nem áll neki jól.

Senkinek sem, de neki főleg nem. Így alakult, 30 év fasisztoparanoid karaktergyilkosságának a terhe, hogy Viktor mindig happy warrior kell, hogy legyen. Ebben a mérgező, horzsoló, poszt-hódmezővásárhelyi, 2002-es első fordulót megidéző, pánikmozgósító időszakban beszél március 15-én, három héttel a nagy nap előtt Viktor a Békemenet közönségének. Dörgedelmes szavai az égből azóta is visszhangoznak, ismerjük őket jól: „A választás után természetesen elégtételt fogunk venni. Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is”.

Az IFA-platózó, kibelezős, végképp eltörlős tömeg, politikustól újságírón át az interneten aktív ellenzéki szavazóig szörnyülködve hüledezett Orbánbasi váratlan dörgedelmétől, gfg dictu sivalkodtak.

A gyerekek ököllel ütötték apát, rúgták, harapták. Apa felemelte a hangját és a jobb kezét. A gyerekek bőgve rohantak anyához. Mennyi ebből a színészkedés? Mennyi ebből a modern baloldalba kódolt, passzív-agresszív támadó áldozatiság? Lényegtelen. A lényeg az, hogy minek néz ki, főleg a magyar választó szemében: van Apa és vannak a gyerekek.

A gyerekeknek többet szabad, a kiscica is karmol. Apának tűrnie kell, mert ő a fölnőtt. Ebben konszenzus van. A gyerekek földhöz verhetik magukat, hisztizhetnek heteken át. Apa egy sajtótájékoztatón, egy vicces kiszólás erejéig tudomást vesz erről, és vezető hír a Felemelt Mutatóujj.

Az EP-választás után az egyik momentumos hölgy ekképpen értékelte a sikeres eredményt:

nézd, Apa, most majd megmutatom Neked. A választóihoz nem szólt.

Apa reagálni fog erre? A vidéki kollégista, aki a momentumos elit előző generációjának akarata ellenére lett mára világpolitikai tényező, pontosan ismeri a felfelé ütés felemelő, legitimáló erejét: végigjárta ezt az utat. Alatta álló ellenlábasokkal nem fog vitázni, a karmelita kolostor nem nyílik meg Bernard-Henri Lévy alatt.

Az EP-választás eredményéből a 2006-os politikai pólusok újraalakulását várók megfeledkeznek arról, hogy Orbán ebben az évtizedben nem ejtette ki a száján a legnagyobb ellenlábasa nevét.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2019. június 01. 16:02
2010: Magyar államcsőd, IMF-EU tűzoltó hitel felvétele! 2010-2018: 70 százalékos átlag nettó bérnövekedés. "Orbán ebben az évtizedben nem ejtette ki a száján a legnagyobb ellenlábasa nevét." Aki futballozott valaha, pontosan tudja, időnként volt olyan játékos az ellenfél között, akivel a fizikai kontakt egyszerűen rossz érzést, undort keltett, a szó szoros értelmében. Bár nem vagyok politikus, Gyurcsány: ugyanez az eset, Gyurcsány: MÉRGEZŐ!. Feltételezem OV nálam 100-szor jobban undorodik tőle. A pályán igyekezett az ember elkerülni a közelséget, a politikában ugyanezt zsigerből, ösztönösen kell tenni.
Agnieszka
2019. június 01. 14:21
Szerintem egészen másról van szó. 1.Nem minden családnak jelenti ugyanazt a 45 év, mondjuk állampárti rendszer, 2. a 90 utáni évek még több kiábrándulást szültek, nem volt törvényszerű sem a nemzeti vagyon elsinkófálása, sem a további eladósodás, még a dunántúli földvagyon alattomos átfolyatása sem osztrák kezekbe, sem minderre a korona, a deviza hitel felvételek felfuttatása. Tanulságos, h. minderre volt ügyvéd, hitel ügyintéző, önkormányzat. Ezek után az Orbán kormány elfogadása sokak szemében nem csoda, h. az utólsó szalmaszál, különösen mert a dolgozó, adózó, gyermekeket nevelő rétegnek minden eddiginél JOBB. Maga az, h. munkaerő hiány van, áldás az előzőekhez képest.Még sorolhatnám, építkezés, visszavásárlások, stb.. Aminek ideje lenne, az az orvosok, tanárok alapos béremelése, remélem minél előbb. Brávó Varga Mihály, brávó Matolcsy! Nincs itt semmi apa-komplexus. Az ellenzék több generáción keresztül, többszörösen leszerepelt. Teljesítménnyel, médiájukkal, sokféleképpen. Ezeknek van képük apa-komplexusozni?
nemecsekerno_007
2019. június 01. 12:16
Ezekről mindig a Brian élete jut eszembe... nem lehet véletlen Főleg az a rész ahol a 7-8 aktuális Messiás szónokol a piactéren... Hasonló szómágiát felvonultatva :))))))) Istenem, ilyenekkel akarjuk mi utolérni Ausztriát v. Hollandiát...
Pelso j.
2019. június 01. 09:13
"világpolitikai tényező".....:) Ugye kapsz plusz ötszáz ft nívódíjat ezért a szervilis marhaságért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!