Jó a személyes viszonyom Mészáros Lőrinccel

2019. május 02. 07:56

A felcsúti foci, és most nem az elsőosztályú csapatra, hanem az utánpótlás-piramisra gondolok, jól van felépítve. Interjú.

2019. május 02. 07:56
Csányi Sándor
Index

Az OTP 2018-as évét lezáró közgyűlés után beszélgetünk. A bankcsoport nyeresége átlépte a bűvös egymilliárd eurót. Növelhető ez még, amikor a politikusaink már közelgő gazdasági krízisről beszélnek? Ön is tart a válságtól?

Mindenki válságot vár. Viszont a többség azt gondolja, hogy ha lesz is válság, az nem lesz olyan súlyos, mint a 2008-as. A magyar makrogazdaság most sokkal jobb állapotban van és a devizahitelek megszűnése, valamint a konzervatívabb hitelezési szabályok miatt a bankszektor növekedése is egészségesebb. Ami pedig az OTP-t illeti, mindig annak voltam a híve, hogy a jó időkben kell tartalékolni. Nem hiszem, hogy a világon lenne olyan bank, amelyik a 90 napon túl nem teljesítő hiteleire nálunk nagyobb tartalékot képezne. Abban nem vagyok biztos, hogy a növekedési ütemünk fenntartható, de az eredményünkön még mindig lehet javítani.

Orbán Viktor miniszterelnök meghirdette a „magyar imperializmus” programját, vagyis azt szeretné, hogy a magyar tőke ugyanannyi nyereséget hozzon haza külföldről, mint amennyit a külföldiek elvisznek innen. Az OTP ezt a tőkekihelyezést régóta csinálja, jött a miniszterelnöktől ezért már pozitív visszajelzés?

Erről, ilyen összefüggésben nem beszélünk, de van előnye, hogy ott vagyunk Erdélyben, Szerbiában, vagy Szlovákiában. A határon túli magyarok például az OTP fiókjaiban vehetik fel a Bethlen Gábor Alapítvány pályázati támogatásait. De a mi stratégiánk régebbi, nem az Orbán-kormány alatt született, az első bankokat 2001 és 2007 között vásároltuk. Nem hódítani megyünk, hanem üzletet csinálni.

Azt nyilatkozta, hogy nem figyeli a hazai vagyonlistákat, de ha jobban kinyitjuk az összetett viszonyrendszerét Mészáros Lőrinccel, miközben Önök a két első helyezett, mindketten vezetők a futballban, az OTP hitelezi a Mészáros-érdekeltségeket, de ha Mészárost szereplőnek gondoljuk a formálódó MKB, Takarékbank, Budapest Bank világban, akkor erős versenytársak is. Milyen a személyes viszonyuk?

Jó a személyes viszonyom Mészáros Lőrinccel. És jó az OTP viszonya is a Mészáros-cégekkel, amelyek közül néhányat valóban finanszírozunk. Abban vagyunk érdekeltek, hogy ezek a cégek stabil ügyfeleink legyenek és szerencsére azok is. A felcsúti foci, és most nem az elsőosztályú csapatra, hanem az utánpótlás-piramisra gondolok, jól van felépítve. Bízom benne, hogy onnét még jönnek ki nemzetközileg elismert játékosok is.

Tényleg nem érdekli, hogy melyikük az első a listán?

Állandóan jönnek a gazdagsággal, ki az első, ki a második. Én ugyan nem éheztem gyerekkoromban, de nagyon szerény körülmények között nőttem fel. A mostani vagyonomnál kevesebbel is boldog lennék, de annak örülök, hogy lehetőségem van olyan befektetésekre, beruházásokra, amik az egész magyar gazdaságnak hasznot jelentenek, és amelyek tízezer embernek adnak tisztességes megélhetést. Az aktuális vagyoni helyzetemmel nem függ össze, hogy milyen erőbedobással dolgozom.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robur
2019. május 02. 14:27
Jól fölépítve? Nincs egy saját nevelésü játékosuk. Te hazug, szemét!
hajramagyarorszag1000
2019. május 02. 14:13
2013.08.12: ˝Csányi Sándor az ország első számú uzsorása˝ – mondta Lázár János. Lázár János hétfőn a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőjeként tartott sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott: "nincs más választásom, mint tudomásul venni Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának a sajtóban tett, rám nézve lesajnáló, lenéző megjegyzését, hiszen mégiscsak ő az ország első számú uzsorása". Hozzátette: Csányi Sándor bárhogy is "páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival", természetesen "meghunyászkodom, és tudomásul veszem, hogy ilyen-olyan jelzőkkel illet".
Pelso j.
2019. május 02. 12:05
Jó hír, hogy jó a személyes viszony.
mucsay
2019. május 02. 09:25
érti vki mi volt tőle a repcsis beszólás? simán akart vmit és kellett hozzá kis izom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!