Brüsszel és a császárkori Róma

2019. április 07. 09:10

A tanulságokat a ciklusról ciklusra vergődő politikusok – beleértve az Európai Néppárt egy névleg kereszténydemokrata csoportját és a szocialista–liberális–zöld formációkat – nem óhajtják tudomásul venni. Európai Egyesült Államokat vizionálnak anélkül, hogy az érdekelt nemzeteket legalább megkérdeznék.

2019. április 07. 09:10
Wodianer-Nemessuri Zoltán
Magyar Nemzet

„A nép, azaz a választópolgár manipulálása, a szembeszökő valóság tagadása, összességében a társadalmi hanyatlás elkendőzése nem új keletű. Ezek ókori megfelelőit láttatja David Engels könyve, és az EU lopakodó birodalmi tendenciáját, amelyekkel a jelenkor törekvéseit ugyancsak a haladásra és a közjóra hivatkozva Róma jócskán megelőzte. A rosszul kezelt válság újabbakat szül.

Róma felemelkedése és szükségszerű hanyatlása kétségtelen tény. Ám a tanulságokat a ciklusról ciklusra vergődő politikusok – beleértve az Európai Néppárt egy névleg kereszténydemokrata csoportját és a szocialista–liberális–zöld formációkat – nem óhajtják tudomásul venni. Európai Egyesült Államokat vizionálnak anélkül, hogy az érdekelt nemzeteket legalább megkérdeznék. Még az összes tagállamra kiterjedő határnélküliségnek, a közös valuta-, bank- és adórendszernek, külpolitikának, ipar- és szociálpolitikának, hadseregfejlesztésnek is híján vagyunk.

Hiányoznak az Egyesült Államokéra vagy az Orosz Föderációéra legalább nyomaiban emlékeztető struktúrák. A katalán és a skót elszakadási törekvések, a balkáni országokon belüli széttartás és fegyveres fenyegetés, a brexitkísérlet, Németország keleti és nyugati felének gazdasági-politikai különbözőségei, a súlyos francia politikai megosztottság és az olasz fejlemények épp az ellenkezőjére utalnak. Mind azt mutatják: az egységesülést nem lehet siettetni, míg a hanyatlást (netán a bukást) sokkal könnyebb.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2019. április 07. 21:14
Sokkal észszerűbb és működőképesebb, mert demokratikusabb az eddigi nemzetek-Európája modell.
Senye Péter
2019. április 07. 11:21
Bukásra van ítélve az a szervezet, amelyik nem tudja megakadályozni , hogy 'ügyintézőinek' egy csoportja egyre nagyobb befolyásra és hatalomra tegyen szert.
aleb19
2019. április 07. 11:02
a 4. birodalom jelenlegi magyar helytartoja sima beszelo szerszamokka silanyitja a magyarokat peldaul itt egy mai cikk https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/schiffer-andras-munka-torvenykonyve-audi-tesco.681940.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201904
pollip
2019. április 07. 10:30
Nekem egy kicsit rosszabb a véleményem az EU vezetőiről. Nem gondolom, hogy a történelmet szándékosan figyelmen kívül hagyják, sokkal valószínűbb, hogy nem is ismerik. Ezért tanulni is képtelenek belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!