Rózsa Miklós-emléknap április 18-án

2019. április 17. 11:42

Magyar Hollywood Tanács Egyesület

2019. április 17. 11:42
Magyar Hollywood Tanács Egyesület
MTI-OS

„Több mint száz filmzenét komponált, háromért Oscar-díjat is kapott. Szimfóniáit, hegedű-, zongora- és gordonkaversenyeit, kamaraműveit, zongoradarabjait és kórusműveit a legnevesebb előadók, világhírű hangszeres szólisták adták elő. 112 éve, 1907-ben született ezen a napon Rózsa Miklós. Apja nagylóci birtokán szívta magába a palóc kultúrát, különösen a zenét, amely meghatározó élmény lett egész életére.

1935-ben kezdődött hollywoodi filmzeneszerzői karrierje, az ő zenéje szól A bagdadi tolvaj, A dzsungel könyve, a Bűvölet (1. Oscar-díj), a Kettős élet (2. Oscar-díj), a Ben Hur (3. Oscar-díj), a Cid, az Ivanhoe, a Julius Caesar és a Quo vadis című filmekben is.

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke bejelentette, hogy a világhírű zeneszerző fantasztikusan értékes filmzenei életműve előtt adózva a Tanács április 18-át Rózsa Miklós-emléknappá nyilvánítja. A zeneszerző életéről szóló exkluzív megemlékezést tartják majd Rózsa gyermekkorának színhelyén. A nógrádi községben három éve Rózsa Miklós emléktáblát avattak fel.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!